26. maj 2023 14:15

Bugarski kavalista Teodosi Spasov nastupiće 11. avgusta na Platou niške Tvrđave

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bugarski kavalista Teodosi Spasov nastupiće 11. avgusta na Platou niške Tvrđave

Foto: Shutterstock.com/Gino Santa Maria, ilustracija

NIŠ - Bugarski kavalista Teodosi Spasov nastupiće sa svojim bendom "No keys" u glavnom programu Nišvil džez festivala u petak, 11. avgusta na Platou niške Tvrđave, saopštili su organizatori.

Jedan od najpoznatih svetskih umetnika koji svira na tradicionalnom balkanskom instrumentu – kavalu ili pastirskoj fruli, Teodosi Spasov, u samom je vrhu svetske scene, a u Bugarskoj ima status nacionalnog umetnika. Objavio je preko 20 samostalnih albuma, a svoj talenat, kompozitorsko i sviračko umeće realizovao je stvarajući muziku za prestižna filmska ostvarenja, kako bugarska tako i svetska.

U bogatoj karijeri koja traje već više od četiri decenije, Teodosi Spasov još kao mlad muzičar prelazi barijere izvorne bugarske muzike i zalazi u džez, svirajući sa ogromnom fluidnošću i invencijom – navode organizatori Nišvila.

Sarađivao je i nastupao sa poznatim svestkim imenima, a Sergej Šišov je za njega govorio da je umetnik koji stvara muziku za dušu.

"Postoji umetnost koja dopire direktno do srca i emocija i ako ima moć, ona ih uzdiže. Mnogi su pozvani, ali malo njih je izabrano da stvaraju muziku za dušu. Među izabranima Sudbine je i Teodosi Spasov. Njegova muzika je definisana kao nezemaljska i kosmička. Umetnik, muzičar, kompozitor, Teodosij Spasov sa No Keys triom pronalazi taj magični način da nas pošalje na dugo putovanje unutra i sve dublje u sebe, sve do korena", istakao je Šišov.