6. februar 2024 00:24

Održana beogradska premijera predstave "Top je bio vreo" NP Priština

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana beogradska premijera predstave "Top je bio vreo" NP Priština

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Beogradska premijera predstave “Top je bio vreo” Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, održana je večeras u pozorištu Atelje 212.

Novi projekat je rađen prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, u dramatizaciji Ivane Dimić, i u režiji Nenada Todorovića, nekadašnjeg upravnika NP Priština.

U pitanju je prva pozorišna postavka romana „Top je bio vreo“, koji je osvojio nagradu "Meša Selimović", dok je snimljen poznat film 2015. godine u režiji Slobodana Bobana Skerlića.

Predstava i roman govore o strahotama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, bratoubilačkim stradanjima, potpunog pakla koji razara porodice i ljudske živote.

Pripovedač, narator i posmatrač ovog scenskog i romanesknog dela jeste sada već odrastao čovek koji gleda sebe kada je bio mali i nem tokom rata. Izgubio je roditelje, a od snažnog potresa granate je zanemeo, tako da bez govora posmatra surovi i sirovi svet oko sebe, u kome ga pridošlice u ratnoj opsadi Sarajeva izbacuju iz sopstvenog doma.

U veoma mučnoj, brutalnoj i nadasve potresnoj predstavi o užasima rata igra velika glumačka ekipa: Milovan Filipović, Predrag Vasić, Anika Grujić, Nebojša Đorđević, Aleksandra Cucić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Branko Babović/Ivan Janković, Rade Maričić, Aleksandar Ranković, Igor Filipović, Nikola Ranđelović, Nikola Stanković, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Milica Burazer i Radmila Knežević.

Autorski tim čine scenograf Samuel Mgolombane, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, dizajner svetla Nikola Zavišić, scenski govor - Ljiljana Mrkić Popović, scenski pokret - Anka Gaćeša Kostić.

Autor romana „Top je bio vreo“ Vladimir Kecmanović je srpski pisac, scenarista i kolumnista rodom iz Sarajeva.

Napisao je osam romana, jednu istorijsku trilogiju, dve zbirke kratkih priča, a po njegovim delima postavljene su četiri predstave u Srbiji, kao "Osama" i "Feliks" u Zvezdara teatru. Bio je jedan od scenarista TV serija "Žigosani u reketu", "Senke nad Balkanom", "Državni službenik".

Autor dramatizacije Ivana Dimić je srpski pisac, prevodilac, dramaturg, bivši upravnik Ateljea 212. Napisala je pet zbirki kratkih priča, dva romana, šest originalnih drama, više televizijskih scenarija i pozorišnih dramatizacija.

Dimić je dobitnica mnogih književnih i pozorišnih nagrada, među kojima je i NIN-ova za roman „Arzamas“ (2016), po kome je i napisala dramu za produkciju Zvezdara teatra.