12. februar 2024 11:28

Čikago: U Srpskom dramskom pozorištu premijerno izvedene dečje predstave u čast Sretenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čikago: U Srpskom dramskom pozorištu premijerno izvedene dečje predstave u čast Sretenja

Foto: TANJUG/ALEKSANDRA OTAŠEVIĆ

ČIKAGO - Prve dve dečje predstave u Srpskom dramskom pozorištu u Čikagu premijerno su izvedene sinoć povodom Sretenja - Dana državnosti u prepunom Kulturnom centru Nikola Tesla pri crkvi Svetog Nikole na veliko zadovoljstvo publike jer su mali glumci uz višemesečni trud uspeli da savladaju ogromni jezički izazov.

Mali zaljubljenici u glumu poreklom iz različitih delova Srbije - od Babinog Mosta kod Prištine, preko Leskovca i Ćuprije do Novog Sada i Beograda … kao i oni iz Banjaluke, Mostara, Trebinja … predstavili se kroz “Čudnu šumu” sastavljenu od pesmica i kratkih prica.

Njihove "starije" kolege izvele su deo komada "Ko se ‘zadnji smeje" koji je specijalno za njih napisala Silvija Otasevic iz Majamija - dobitnica prve nagrade Matice iseljenika za dečju književnost,

Silvija Otašević je i autorka čije su dve knjige beogradski đaci proglasili za najbolje.

Upravnik pozorista i reditelj Igor Obradović skoro godinu dana predano je radio sa najmlađim glumcima i pripremao predstave koje su kako roditelji jednoglasno kažu bile veliki izazov za sve.

"Ko se ‘zadnji’ smeje …” je priča o đacima jednog razreda u kojem su svi sem Marka na pismenom zadatku napravili iste greške. Marija, Milutin, Marta, Katja, Uroš, Sofija, Mihailo, Marko i Mia znajući da će im roditelji prebacivati “a kako je Marko znao“ donose odluku da mu niko od njih ne dođe na rođendan…. Taj komad koji na trenutke može da nasmeje i emotivno dotakne protkan je najsjajnijim činjenicama srpsko-američke istorije i izveden je uz moralnu podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu" rekao je Obradović.

Najmlađi glumci velikog ansambla Srpskog dramskog pozorišta – Vasilija, Petar, dve Mile, Dunja, Neda, Vukan, Nikolina, Lana i Simona pevali su dobro poznate pesmice za decu iz otadžbine, ma koliko ona daleko bila pa su se čuli stihovi ‘Miš je seo u grip’ ‘U svetu postoji jedno carstvo’ …

Otac Nemanja podsetio je da deca kroz druženje i predstave uče svoj jezik, identitet - svoju istoriju

"U SAD ne insistiraju na tome i zato su nasa deca manje ponosna na ono sto jesu, ali kroz druženje - predstave i učenje saznaju kakav je nas narod, saznaju o Tesli, o našim velikanima i postaju ponosni Srbi", rekao je otac Nemanja.

"Danas je superboul - činjenica koju smo prevideli - I pored tog velikog događaja ogroman broj ljudi je došao što svedoci da za nas ima nade. Bitno je nastojati da se deci na savremen nacin, kroz primere koje proživljavaju svaki dan, objasne neke stvari tako im je mnogo jasnije i lakše da se snađu u okruženju u kom žive i odrštaju. I zato smatram da je ovo veliki poduhvat…", rekao je otac Nemanja koji ima šestoro dece od kojih su troje mali glumci.

Predstavi je prisustvovala i Generalni konzul BiH Tatjana Telić kao i predstavnici brojnih srpskih medija u Čikagu.

"Bilo je sjajno, uzivali smo... Bio je to veliki izazov za svu decu, a najveći plus uz prijateljstvo koje su razvijali je to što se cuva srpski jezik", rekla je Telić

Pozorište se nalazi pri Crkvi Svetog Nikole, koja je zahvaljujući protojereju Nemanji Tešiću i kupovini velikog crkvenog imanja, kulturnim i sportskim aktivnostima namenjenim najmlađima, postala jedna od najprepoznatljivijih u Čikagu.