14. februar 2024 14:10

Predstava "Edip" biće odigrana 50. put 19. februara u JDP-u

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava "Edip" biće odigrana 50. put 19. februara u JDP-u

Foto: JDP/Nebojša Babić

BEOGRAD - Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) najavilo je danas da će 19. februara predstava "Edip" biti izvedena 50. put.

Sofoklova tragedija o Edipu, u režiji Vite Taufera, premijerno je izvedena 17. septembra 2022. godine na sceni "Ljuba Tadić” JDP-a, navedeno je u saopštenju.

U predstavi igraju Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić, Milan Bobić i drugi.

Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, a autori muzike su Robert Pešut i Aleksander Pešut.

"Edip" je gostovao na festivalu "Mitem” u Budimpešti, u Zagrebačkom kazalištu mladih, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Slovenskom narodnom gledališču Drama u Ljubljani,

"Uskoro je očekuje učešće na festivalu u Rijeci i gostovanje u Portu", najavljeno je iz JDP-a.

Kako je navedeno, na 28. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda” u Užicu "Edip" je proglašen za najbolju predstavu, Marić je dobitnik "Ardaliona” za najbolju mušku ulogu, a Marković Milojev za najbolji kostim.