14. februar 2024 18:18

Tamara Vučić i Darija Kisić prisustvovale predstavi u Konaku knjeginje Ljubice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tamara Vučić i Darija Kisić prisustvovale predstavi u Konaku knjeginje Ljubice

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Supruga predsednika Republike Tamara Vučić i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić prisustvovale su danas monodrami „Na kafi kod kneginje Ljubice“ u Konaku kneginje Ljubice.

Predstava je izvedena u okviru proslave Dana državnosti Repulike Srbije.

Posle predstave, Tamara Vučić čestitala je svim građanima Srbije Dan državnosti.

Ona je istakla da je predstava "Na kafi kod Kneginje Ljubice",  jedan je od više od 30 programa izložbi i različitih manifestacija koji se održavaju ova dva dana u cilju obeležavanja  velikog praznika, Sretenja. 

"Na kafi kod Kneginje Ljubice" gledam prvi put i zaista mogu da kažem da je ovo jedno vrlo inspirativno izvođenje. Kažu da je to prva muzejska monodrama ili muzejski teatar na ovim prostorima. I mogu da priznam da zaista onako vodi kroz emociju i kroz istoriju, kroz emociju jedne žene, jedne snažne, stamene ličnosti, ali i kroz istoriju naravno naše zemlje i život i uspon porodice i dinastije Obrenović, ali i uspon naše zemlje Srbije", rekla je Tamara Vučić.

Dodala je da preporučuje svima da dođu i da pogledaju tu monodramu i da dovedu i decu, jer je to, kako je rekla, kreativan način kako možemo deci da približimo istoriju. 

Ministarka Kisić je izjavila da smo se kroz tu monodramu, kroz priču jedne hrabre žene, vratili u 19. vek, u period vladavine dinastije Obrenović.

Podsetila je da je za vreme vladavine Miloša Obrenovića 1835. usvojen Sretenjski ustav, jedan od tada najdemokratskijih  u Evropi.

"Ovo zdanje, koje je u to vreme bilo jedan od najlepših u Beogradu, je nemi svedok naše bogate istorije i brojnih dešavanja. Danas smo se okupili, vratili u prošlost i osetili bogatstvo i snagu našeg naroda", poručila je Kisić.

Ona je, takođe, svim građanima Srbije čestitala Dan državnosti i poručila da se danas, svi zajedno, trudimo da napravilo još moderniju, bogatiju i napredniju Srbiju.