15. februar 2024 12:32

Direktor opere Željko Andrić: Budžet SNP-a iznosi 1,25 milijardi dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor opere Željko Andrić: Budžet SNP-a iznosi 1,25 milijardi dinara

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

NOVI SAD - Budžet Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu je 1,25 milijardi, a u poslednje tri godine investirano je 514,9 miliona dinara, saopšteno je iz ove umetničke kuće.

"U SNP-u trenutno je u toku tender za nabavku novih instrumenata, vredan više od 100 hiljada evra" otkrio je Željko Andrić, direktor Opere SNP.

Andrić je istakao da je u poslednje tri godine Pokrajinska vlada investirala više od pet miliona evra u unapređenje rada najstarijeg nacionalnog teatra u našoj zemlji.

"Zahvaljući objektivnom sagledavanju značaja SNP-a za nacionalnu kulturu, naš budžet je najveći u novijoj istoriji. Prošle godine je dostigao 1,25 milijardi dinara, odnosno 10 miliona evra. Osim toga, u poslednje tri godine realizovane su kapitalne investicije vredne 514,7 miliona dinara", naglasio je direktor sektora Opere.

On je dodao da je započeta kompletna rekonstrukcija klimatizacije i ventilacije, koja se sprovodi u tri faze i biće prema planu završena do kraja godine.

Zamenjena je kompletna audio-vizuelna oprema na najvećoj sceni "Jovan Đorđević" i ugrađena je rotacija za promenu kulisa na toj pozornici.

Na sceni "Pera Dobrinović" sanirana je scenska mehanika i sistemi rasvete i ozvučenja, a očišćena je fasada na celom objektu, prvi put nakon izgradnje" prema rečima Andrića.

U poslednjih osam godina odigrano je 1.588 predstava od čega čak 96 premijera.

"Za mene kao direktora Opere najvažnija je činjenica da su uložena značajna sredstva za nabavku instrumenata. Prošle i ove godine izdvojeno je 23,4 miliona dinara, odnosno 200 hiljada evra. Tokom 2023. godine kupljene su dve violine sa gudalima i koferima, dva kontrabasa sa futrolama i harfa, kao i nove stolice za ceo orkestar vredne 30.000 evra. Od ponedeljka je otvoren tender za nabavku još dve violine i gudala za sve violine i viole, uz obećanje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu da će u toku godine izdvojiti još sredstava za nove instrumente", otkriva Andrić.

Prvi čovek Opere SNP-a je naglasio da je ideja da u što kraćem roku kupe nove instrumente za ceo orkestar.

"Osim toga, ceneći svoj status najstarijeg profesionalnog nacionalnog teatra i vrhunski profesionalizam umetničkih ansambala i svih zaposlenih, Srpsko narodno pozorište je pre nekoliko meseci pokrenulo razgovore na najvišem državnom nivou o mogućnosti uvećanja zarada i broja zaposlenih", podvukao je Andrić i istakao da je Vlada Republike Srbije afirmativno reagovala na izneti predlog.

Andrić je lično vodio razgovore sa ljudima na najodgovornijim pozicijama.

"Na najveće razumevanje smo naišli u kabinetu predsednika Republike. Podršku smo dobili i od predsednice Vlade, Ministarstva kulture, Ministarstva finansija i Pokrajinske vlade i zajedno smo se usaglasili da pronađemo modalitete koji bi doveli do unapređenja položaja umetnika i zaposlenih u najstarijoj profesionalnoj pozorišnoj kući u Srbiji", rekao je Andrić i dodao da je zbog izbora, aktuelna Vlada u tehničkom mandatu, tako da će razgovore nastaviti nakon formiranja nove Vlade Srbije.

Andrić je istakao da SNP uvažava mišljenje svojih zaposlenih i da će nastaviti da rade na "daljem unapređenju programskih i umetničkih potencijala i materijalnog statusa svih zaposlenih, koji visokim nivoom profesionalizma obezbeđuju izuzetan kvalitet realizovanih programa".

Andrić je na kraju zvaničnog saopštenja dodao da je samo za vreme njegovog mandata, od marta do decembra 2023. godine, zaposleno 24 nova radnika u kući SNP.