20. februar 2024 21:53

Premijerom predstave "Gidionov čvor" BDP obeležilo svoj 77. rođendan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijerom predstave "Gidionov čvor" BDP obeležilo svoj 77. rođendan

Foto: Shutterstock.com/VDB Photos, ilustracija

BEOGRAD - Premijerom kamerne predstave "Gidionov čvor" prema drami Džone Adams, u režiji Jane Maričić, večeras, na sceni "Predrag Pepi Laković" Beogradsko dramsko pozorište je obeležilo svoj 77. rođendan.

U ovoj američkoj duodrami pred publiku u BDP-u izašli su Mirjana Karanović i Jana Milosavljević.

"Jako sam želela da igram u delu 'Gidionov čvor'. Kako sam ranije već režirala i istovremeno igrala u jednoj predstavi, rešila sam da takvo iskustvo više ne ponavljam. Zato sam odlučila da igram, a neko drugi da režira 'Gidionov čvor'. Kada sam postala član BDP-a, upoznala sam mnoge mlade i darovite kolege. Jana Milosavljević je beskrajno talentovana glumica i želela sam da ovo radimo zajedno. Pitala sam upravnika Juga Radivojevića, i tako je sve krenulo", rekla je Mirjana Karanović u najavi večerašnje premijere.

Komad "Gidionov čvor" otvara pitanja školstva i cenzure u školama na univerzalnom planu, a opet tiče se sistema u SAD.

Majka i učiteljica susreću se u učionici, na ranije dogovorenom informativnom sastanku, tri dana posle tragičnog događaja.

U nadmetanju dve snažne ženske figure, one prebacuju odgovornost jedna na drugu, otvarajući paralelno i na pitanje univerzalnosti bola i problema odrastanja mladih danas.

Publika je gromoglasnim aplauzom ispratila glumice sa scene.

Bila je to druga premijera predstave pozorišne kuće na Crvenom krstu u ovoj godini, posle scenskog čitanja dela "Ljudi bez grobova" prema istoimenom romanu Enesa Halilovića, u režiji Stevana Bodrože.