22. februar 2024 17:36

Predstava "Zmajovini pangalozi“ premijerno 27. februara u Gračanici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava "Zmajovini pangalozi“ premijerno 27. februara u Gračanici

Foto: NPP

GRAČANICA - Dečija predstava "Zmajovini pangalozi“ biće premijerno izvedena 27. februara (11:00) u Domu kulture u Gračanici, najavilo je danas Narodno pozorište u Prištini, sa privremenim sedištem u Gračanici.

Predstava po tekstu Ivane Dimić i u režiji Igora Damnjanovića prva je premijera ove godine Narodnog pozorišta u Prištini, a nastala je u saradnji sa Fakultetom umetnosti u Prištini, privremeno u Kosovskoj Mitrovici, i Domom kulture u Gračanici, navedeno je u saopštenju.

Reč grčkog porekla pangaloz koristio je Jovan Jovanović Zmaj i

označava skitnicu i mangupa, a Dimić je istakla da su "Zmajovini pangalozi" priča o problematičnom dečaku Pura Moci i njegovim iskušenjima i stradanjima.

"U dramskoj radnji učestvuje i sam Čika Jova Zmaj kao školski doktor koji se ne pojavljuje, ali ispisuje pesmicu o svakom detetu iz razreda. I te, originalne pesme Jovana Jovanovića Zmaja pojavljuju se u drami kao songovi", navela je Dimić.

Prema njenim rečima, radnja se odvija "u davna vremena kad batina još nije izašla iz raja, a dečji snovi i njihove muke su iste kao što su i danas“.

Damnjanović je naveo da će predstavom pokušati da predoče školarcima "vreme u kom su batine, kao vaspitna mera, bile svakodnevnica u školama, sve do ukidanja te mere ukazom iz 1873. godine".

"Naši junaci su poznati i čuveni likovi Zmajovinih pesama i kroz ovaj komad, bez obzira na batine koje svakodnevno trpe, prolaze one najlepše delove dečijeg odrastanja među kojima su i prve ljubavi“, rekao je Damnjanović.

U predstavi igraju Nikola Stanković, Miloš Mitrović, Slaviša Ćuković, Teodora Stojanović, Nikola Marković, Nikolija Tričković, Filip Paprić i Vuk Simović.

Za scenski govor bila je zadužena Andrijana Videnović, koreografiju Nebojša Gromilić, scenski pokret Miodrag Krčmarik, muziku je uradio Novak Ašković, a kostim i scenografiju Dragana Breza i Dušan Stanković.