28. mart 2024 20:44

Dan Srpskog narodnog pozorišta obeležen u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dan Srpskog narodnog pozorišta obeležen u Novom Sadu

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Sto šezdeset treċa godina Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu obeležena je večeras Svečanom akademijom, na kojoj su dodeljena priznanja najzaslužnijima u tekućoj godini za uspehe u radu.

Prema rečima upravnika Zorana Đerića, dodeljeno je 35 godišnjih nagrada i 27 pohvalnica.

''Ja sam zadovoljan budući da su bile teške godine iza nas i još uvek su pred nama dosta komplikovani odnosi, posebno kada su u pitanju neke potrebe vezano za plate i primanja. Mi činimo sve što je u našoj moći da se plate povećaju i ne odustajemo od rada i umetničkih rezultata koji su vidljivi na svakom festivalu, odakle su se naše predstave vraćale sa nagradama. Isto tako, uradili smo i nekoliko važnih produkcija i gostovanja'', kazao je Đerić.

On je dodao i da se u aprilu očekuju nove premijere.

 

''Već 6. aprila imamo premijeru na dramskoj sceni, u pitanju je jedna koprodukcija sa Budvom, Sarajevom i Zagrebom. Posle toga sledi premijera baleta 'Otela', a slede pripreme i za sledeću sezonu'', rekao je Đerić.

U prošloj godini bilo je 57 dramskih gostovanja, a Akademiju povodom dana Srpskog narodnog pozorišta upotpunio je bogat program iz tri umetničke jedinice - baleta, opere i drame.

Praznični dan obeležen je sa publikom za koju je ulaz bio besplatan, prijateljima pozorišta i umetnicima.

Dobitnici Zlatne medalje ''Jovan Đorđević'' su Dušan Jakišić, prvak Drame SNP-a, Violeta Srećković, prvakinja Opere, Andrej Kolčeri, prvak Baleta i prof. dr Luka Kecman, za ukupan doprinos pozorišnoj umetnosti.