9. april 2024 12:46

Predstava "Utopija" večeras i sutra u Bitef teatru zatvara 21. Beogradski festival igre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava "Utopija" večeras i sutra u Bitef teatru zatvara 21. Beogradski festival igre

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

BEOGRAD - Nacionalna kompanija Malte iz Valete nastupa večeras i sutra (20:00) u beogradskom Bitef teatru sa predstavom "Utopija" najavljeno je danas na konferenciji za medije u Nacionalnoj fondaciji za igru.

Direktor kompanije Malta Paolo Manđola istakao je da "svako biće traži svoj put i da može da se izbori za slobodu i kreaciju".

Izvođenjem predstave "Utopija" biće zatvoren 21. Beogradski festival igre.

"Utopija", kako je istaknuto, prikazuje "lična putovanja deset pojedinaca koji traže vezu i ispituju ulogu izvođača kao živog stvaraoca na sceni".

Manđola, koji se sedam godina nalazi na čelu trupe, na Beogradskom festivalu igre već je učestvovao kao plesač i koreograf, a bio je i pedagog u našoj Nacionalnoj fondaciji za igru.

"Pozvao sam Gata pre dve godine na Maltu. Trupa je do tada radila sa mnogim važnim koreografima, ali tada je bilo pravo vreme da kontaktiram Gata, koji je ovo delo kreirao u kratkom roku", napomenuo je Manđola.

Direktor trupe je dodao da je "Gat učio igrače o kreiranju strukture i koreografije", te da on "ne vodi igrače kroz korake, već ih uči da stvaraju".

Igrači su, kazao je Manđola, donosili odluke u trenutku, koraci nisu bili unapred zapisivani. Prema njegovim rečima, "Gat veruje u snagu plesača možda i više nego u sopstveno delo".

"Njegova koreografija je kao kada uživate u izvrsnoj hrani. To je umeće velikih koreografa, da sve spakuju tako da deluje savršeno i da ništa nije višak", nadahnuto je pričao Manđola.

Muzika za ovaj komad, koju je komponovao Emanuelov sin Mihael je "nekonvencionalna, sa nostalgičnim notama", opisao je direktor trupe.

Nacionalna kompanija Malte postoji 10 godina i ima 12 igrača iz čitave Evrope.

Manđola naglašava da je, za sve godine rukovođenja trupom, dosta naučio od našeg festivala.

"Utopija", koja je postavljena na scenu prošle godine, odmah je, kako je istaknuto, izazvala veliko interesovanje pozorišta i festivala.

Do sada je, van granica Malte, igrana u Italiji i Nemačkoj.

Slogan 21. Beogradskog festivala igre je "Savršene različitosti".

Rezimirajući ovogodišnje izdanje, direktorka Aja Jung je konstatovala da je festival u potpunosti opravdao ovo geslo.

"Bilo je savršeno različito od svega što nam se događa, kao i u odnosu na prethodne festivale. Ukupno 34 izvođenja, u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Festival je posetilo više od 15.000 ljudi iz zemlje, regiona i sveta. Publika Narodnog pozorišta, Zvezdara teatra, Bitefa ili Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu nije ista. Beogradski festival igre ima snagu i širinu da 'uvuče' tu različitu publiku", zaključila je Jung.