22. maj 2024 16:11

Atelje 212: Predstava "Obraćanje naciji" dobila dve nagrade na festivalu u Smederevu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Atelje 212: Predstava "Obraćanje naciji" dobila dve nagrade na festivalu u Smederevu

Foto: TANJUG/J. Savić, ilustracija

BEOGRAD - Iz Ateljea 212 su danas saopštili da je njihova predstava "Obraćanje naciji" dobila dve nagrade na 41. Nušićevim danima u Centru za kulturu Smederevo.

Kako je navedeno, odlukom stručnog žirija u sastavu predsednika žirija Ljubomira Bandovića, dramskog umetnika Miloša Đorđevića i reditelja Jovana Tomića predstava je dobila Nušićevu nagradu za najbolju predstavu u celini, a nekon toga, glasom publike i Nušićevu nagradu za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike.

Ova predstava, kroz kratke monologe i zbirku "Hodam u koloni" Askanija Čelestinija prikazuje "mapu neoliberalne sadašnjosti - konzumerske, netrpeljive, korumpirane, samožive, ali i paralisane, depresivne i bezidejne priče".

Kako piše u saopštenju, svi klasni, rasni i politički problemi se politički nekorektno objašnjavaju "prirodnim zakonima" ili primerima iz istorije čovečanstva elaborirajući citate sv. Mateja, Napoleona, Hitlera, Gramšija ili Svifta.

U ovom ostvarenju reditelja Bojana Đorđeva igraju Gordan Kičić, Jovana Gavrilović, Gorica Popović, Isidora Minić, Katarina Žutić, Dejan Dedić, Ivan Mihailović, Ivan Jevtović, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković i Miona Marković .

Scenograf je Siniša Ilić, kostimograf je Maja Mirković, za kompoziciju je zadužena Marija Balubdžić, a za scenske pokrete Čarni Đerić.

Svaki monolog je kratak, eksplozivan, a pisac ih definiše kao "humor koji staje u kutiju šibice, palidrvca koja bljeskaju jedna za drugim ili se ređaju u najrazličitije oblike".

Autor predstave, Askanio Čelestini (1972, Rim) italijanski je glumac, reditelj i dramski pisac.

Studirao je antropologiju i književnost, a glumom je počeo da se bavi kasnih devedesetih godina prošlog veka u performansima komedije del arte.

Predstava je premijerno prikazana u maju prošle godine na sceni Mira Trailović, navedeno je u saopštenju Ateljea 212.