27. mart 2024 10:04

Nada Macanković: Film "Ruski konzul" je dobro režirana velika priča

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nada Macanković: Film "Ruski konzul" je dobro režirana velika priča

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Nada Macanković koja je govorila o svojoj ulozi u filmu "Ruski konzul".

Macanković je rekla da joj je bilo jako zahtevno da osmisli lik Vide Murici u filmu reditelja Miroslava Lekića, pošto nikada nije nešto slično igrala.

Prema njenim rečima, Vida pripada nekoj vrsti negativnih likova u filmu, i jedna je od onih koji osude na robiju Iliju Jugovića, koga igra Nebojša Dugalić.

Macanković je navela da njen lik veruje da je ideja komunizma ispravna i da su joj potrebne neke žrtve, pa i ljudske, dodavši da je "mnogo ljudi verovalo na taj način u razne ideje kroz istoriju".

"Uvek sam se pitala da li bih mogla u tako nešto da poverujem. Na način na koji sam vaspitana mislim da ne, ali kad bismo došli u takvu neku istorijsku situaciju, ne znam zaista", priznala je glumica.

Macanković je rekla da u "Ruskom konzulu" nažalost nije imala zajednički kadar sa kolegom Žarkom Lauševićem (1960-2023).

"Snimala sam uglavnom sa Svetozarom Cvetkovićem, čiju ženu igram. Tako da meni je drago što smo u istom filmu, ali na snimanju se nismo sreli", rekla je Macanković.

Podsetivši da je "Ruski konzul" rađen na osnovu istoimene knjige Vuka Draškovića, koja je "zaista jedno veliko delo", Macanković je dodala da su dobra priča i scenario preduslov za dobar film.

"Mislim da je to velika priča, koju su glumci dobro izneli i Lekić dobro izrežirao. Zaista sam oduševljena filmom i mislim da svako ko bude izdvojio dva i po sata da ga pogleda da se neće razočarati", ocenila je glumica.

Macanković je ocenila da "Ruski konzul" govori o odnosima Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, ali ne posmatra jendostranu tu temu.

"Iako se u početku može činiti da je više srpski ugao, kako film odmiče možemo videti da u stvari postoji više uglova gledanja. Svaki je podjednako pogrešan i ispravan", navela je Macanković.

Prema njenim rečima, film postavlja pitanja "na objektivan na način ne štiteći nijednu stranu".