4. april 2024 10:21

Hadži Nenad Maričić za Tanjug: Kolektivna igra je zaštitni znak mjuzikla "Kompani"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hadži Nenad Maričić za Tanjug: Kolektivna igra je zaštitni znak mjuzikla "Kompani"

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Hadži Nenad Maričić koji je govorio o svojoj ulozi u mjuziklu "Kompani" (Company) u "Madlenijanumu".

Maričić je rekao da je za ansambl bio izazov savladavanje uvodnog songa, kao "kolektivne muzičke igre" i zaštitnog znaka predstave rađene po muzici Stivena Sodenhajma.

"Muzička vratolomija koja se provlači kroz ceo mjuzikl je nešto što nas kao ekipu i celu predstavu čini stvarno posebnom. Publika kada dođe oseća se ponosnom da je bila deo zajedničke igre", naveo je glumac.

Maričić je ocenio da će "predstava biti nešto što će se pamtiti", a njemu lično je bilo inspirativna osnovna ideja komada koja je promenila u dramaturškom smislu mjuzikl sedamdesetih godina.

Prema njegovim rečima, amerikanizacija sveta u kulturološkom smislu je donela izazove i za instituciju građanskog braka, i o tome se radi u predastavi.

"Meni je to bilo inspirativno i zanimljivo. Mi smo generacijski bliski i imamo određenog iskustva sa brakom. I oni koji nisu u braku su pod znakom pitanja kao glavni akter Bobi - da li ući u takvu životnu avanturu?", naveo je glumac.

Pre predstave "Kompani", Maričić je sa rediteljem Nebojšom Bradićem sarađivao nedavno na mjuziklu "Žene na ivici nervnog sloma" u Pozorištu na Terazijama.

"Pokušavamo da odgonetnemo šta nas je to začaralo. Nesumnjivo da su to muzika, sjajni songovi i teme. Bradić je pametno prepoznao trenutak u kome treba govoriti o tim stvarima", primatio je Maričić.

Prema njegovim rečima, u obe predstave teme su usamljenost savremenom dobu, brak i porodica, ali i ženska emancipacija u "Ženama na ivici nernog sloma" i priča o slobodi u "Kompani".

Maričić je dodao da je "Kompani" ozbiljna priča, koja na nekoliko nivoa otvara teme, sa ozbiljnim pitanjima i odgovorima šta su čovek, par i društvo u današnjem svetu.

Svojim studentima Maričić govori da su predan rad i strpljenje izuzetno važni za svakog umentika.

"Zamislite skulptora koji od kamena mora da napravi skulpturu. Mora da se naoruža strpljenjem. Kažu da je Leonardno Da Vinči čekao tri godine da naslika lice Hrista. Za sve postoji vreme. Ko čeka dočekaće", rekao je Maričić.