25. maj 2023 09:50

"Nauka u barovima" u Beogradu i Novom Sadu od 29. maja do 4. juna

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Nauka u barovima" u Beogradu i Novom Sadu od 29. maja do 4. juna

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ambasada Izraela će zajedno sa Centrom za promociju nauke ove godine i u Beogradu i u Novom Sadu od 29. maja do 4. juna organzovati razgovore o nauci na najzanimljiviji način sa željom da naučne činjenice približi ne samo mladima već i široj javnosti, izjavio je ambasador Izraela Jahel Vilan.

Vilan je za Tanjug naveo da je ponosan što se projekat "Science at bar" drugi put realizuje u Beogradu, a zbog velikog prošlogodišnjeg uspeha sada i u Novom Sadu.

CIlj je da nauku približimo što većem broju ljudi, da u drugačijoj atmosferi i izmenjenoj prerspektivi svi mogu da razgovoraju i postavljaju pitanja naučnicima, kazao je Vilan.

Ambasador je rekao da su kao ambasada veoma aktivni šriom Srbije, da imaju društva prijatelja u Nišu, Kragujevcu... tako da nema razloga zašto ne bi razmišljali da već naredne godine manifestaciju prošire i u drugim gradovima Srbije.

Podsetio je da i u godini u kojoj Izrael obeležava 75 godina nezavisnosti mogu da budu ponosni na brojne rezultate posebno one u oblasti nauke, tehnologije, inovacija, sajber bezbednosti ....

"Sve su to rezultati kojima se ponosimo, a posebno se radujemo što možemo da ih delimo sa pirjateljskom zemljom kao što je Srbija", rekao on i naglasio da mu je cilj da saradnja u svim oblastima prati nivo izuzetnog prijateljstva dva naroda.

Direktorka CPN-a Marjana Brkić rekla je za Tanjug da im je zadovoljstvo što se jedinstvena serija naučnih predavanja "Science at the Bar" nastavlja, kako bi nauku važnu za sve, približili građanima.

"Izraelski i srpski predavači publici donose atraktivna predavanja iz oblasti veštačke inteligencije, molekularne genetike, fizike, klimatskih promena i drugih oblasti nauke", navela je ona i dodala da su to teme koje izazivaju najviše interesovanja.

Kako je dodala, važno je objasniti šta je AI, kako ona može da poboljša živote, da demistifikuje negativna pitanja koja donose nove tehnologije.

Jedna od tema biće vezana i za nauronauku.

"Biće reči o tome šta je ljubav sa naučne tačke gledišta i koju ulogu imaju geni u odabiru partnera", rekla je Brkić i dodala da će učesnici tog novog formata razgovora moći da čuju i nauče mnogo na temu zašto su nanosateliti moćni i važni za borbu protiv klimatskih promena, kao i to gde su sve kvantni računari u našem okruženju.

Brkić je navela da će i ove godine imati čeitiri gosta iz Izraela koji će, sa kolegama iz Srbije, održati seriju predavanja u Red baru u Skadariji, u Terasa baru u Rajićevoj i novosadskoj Svilari.

"Koncept približavanja naučnih tema široj publici u neformalnom ambijentu, kao i izlasci tokom kojih se sluša i razgovara o nauci izuzetno su popularni u Izraelu", rekla je ona i podsetila da je odeja prvenstveno zaživela u Tel Avivu koji je poznat kao grad koji nikad ne spava.

Jedno od predavanje će biti upriličeno 1. Juna na otvaranu naučnog kluba koji Centar, pored 12 postojećih šiorm Srbije, otvara u Novom Sadu, rekla je direktorka.

Gosti iz Izraela će predavanja održati na engleskom, a naučnici iz Srbije na srpskom jeziku.