25. maj 2023 12:12

Ambasadorka Velike Britanije: O Otvorenom Balkanu treba da odluče građani i Vlada Crne Gore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadorka Velike Britanije: O Otvorenom Balkanu treba da odluče građani i Vlada Crne Gore

Foto: Shutterstock.com/Royal Graphics, ilustracija

PODGORICA - Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks rekla je da, po pitanu Otvorenog Balkana, o tome moraju da odluče vlada i građani.

"Naredni izbori su odlična prilika za vladu da da ili ne da, podršku Otvorenom Balkanu. Možete direktno da pitate narod i da oni odluče o tome. Smatram da bi sa bilo kojom drugom inicijativom, Otvoreni Balkan ili slično, morali da budemo pažljivi da ne ugrozimo Berlinski proces", navela je Medoks i napomenula da je Crna Gora već deo Berlinskog procesa.

Ona je dodala da je Crna Gora prešla veliki put u razvoju demokratije.

"Sada građani imaju više opcija pri glasanju, ali stranke u svojim programima moraju biti jasne koji su im prioriteti, da bi građani najbolje mogli da biraju ono što im treba. Moja poruka bi bila da se jasno prikaže za šta se koja politička partija zalaže, da bi građani znali za šta će glasati", ocenila je Medoks, prenosi portal RTCG.

Osvrnula se na inauguraciju i stupanje na dužnost novog predsednika države Jakova Milatovića, i rekla da je viđena mirna tranzicija vlasti.

"Bila sam prisutna na inauguraciji, koja je bila dostojanstvena i inkluzivna ceremonija. Mislim da je to znak da je Crna Gora sazrela kao demokratija, a za to imamo zasluge i bivšeg ali i novog šefa države. Crna Gora je za 17 godina prešla veliki put kao država", kazala je Medoks.

Prisustvo toliko lidera iz regiona, ali i međunarodnih partnera poslalo je, kako kaže, poruku da Crna Gora ima važna partnerstva i alijanse.

"Za nas je NATO veoma važna alijansa, i to oblikuje naše prijateljstvo sa Crnom Gorom. Ali prisustvo inistranih partnera je poruka da smo uz Crnu Goru, da delimo vrednosti i da se nadamo nastavku takvog odnosa u budućnosti", rekla je ambasadorka.