16. maj 2023 16:44

Rastu vodostaji reka, proglašena vanredna situacija u Kostajnici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rastu vodostaji reka, proglašena vanredna situacija u Kostajnici

Foto: Shutterstock.com/Scherbinator, ilustracija

SARAJEVO - Obilne kiše proteklih dana ugrozile su područje Unsko-sanskog kantona u BiH, situacija je teška u Bihaću, zbog izlivanja vode obustavljen je saobraćaj na širem području Kulen Vakufa, dok su se u Sanskom Mostu oglasile sirene i proglašeno je stanje opšte opasnosti.

„Najteža situacija u Bihaću je u Mesnoj zajednici Kulen Vakuf, vodostaj Une u decembru je iznosio 389 cm, sad je 10 cm niži“, kazao je Muhamed Pečenković iz kantonalne Civilne zaštite.

Vodostaj raste i nizvodno u samom gradu, ali i u naseljima Ripač i Pokoj, gde je prekinuta putna komunikacija za pešake, a otežano je kretanje vozila. Na širem području grada, ugrožene su vikendice i kuće uz reku, gde je voda još juče ušla u pomoćne objekte.

Nove padavine izazvaće dodatni porast vodostaja

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će nove padavine na zapadu Krajine izazvati dodatni porast vodostaja na celom slivu Une i Sane budući da je na tom području usled obilnih padavina tlo zasićeno vodom, a nivo reka je u domenu srednje visokih voda.

Jake padavine u kratkom periodu mogu izazvati pojavu i izlivanje bujičnih vodotoka i urbanih poplava, saopštili su iz RHZ-a.

Nove padavine najavljene su za sutra kada se očekuju i pljuskovi sa grmljavinom.

Rastu vodostaji - proglašena vanredna situacija u Kostajnici

Obilne padavine izazvale su brojne probleme u severozapadnom delu Republike Srpske, pa je i u Kostajnici proglašena vanredna situacija. Za sada je situacija najteža u opštinama Kostajnica i Novi Grad, a vodeni talas na Uni i Sani očekuje se u toku noći. Najkritičnija tačka u severozapadnom slivu je reka Una u Kostajnici.

Komadant Štaba za vanredne situacije opštine Kostajnica Nikola Janjetović doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na području Kostojanice. U pripravnosti je i stanovništvo Kostajnice gde su poplavljene vikendice i pomoćni objekati u Ulici Ranka Šipke, kao i 450 hektara poljoprivrednog zemljišta pod usevima, prenela je RTRS.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da se u severozapadnom delu Republike Srpske prati stanje na poplavljenim područjima, kao i nivoi svih reka.

Nivo Une kod Bihaća dostigao čak 609 cm, 11 cm niži od rekordnog

Prema najnovijim podacima o stanju na rekama u FBiH, najteže je na području Bihaća, kod naselja Kralje, gde je vodostaj Une dostigao čak 609 centimetara. Rekordni vodostaj reke koji je do sada evidentiran je 620 centimetara, a meštani se nadaju da će, nažalost, do večernjih sati vodostaj preći taj rekord.

Meštanin Bihaća Valentino Jerković rekao je za sarajevski portal Klix da kiša ne prestaje da pada i pozvao je sve ljude dobre volje u pomoć. "Naseljena područja oko reke Une su izložena opasnosti. Već je par kuća stradalo, one koje su bile najbliže Uni. Podzemne vode koje izbijaju takođe stvaraju problem. Trenutno je civilna zaštita pomogla u postavljanju vreća peska, grupa od nas dvadesetak sipa pesak u vreće na najkritičnijim delovima i nastavićemo tako dok god bude potrebno", ispričao je.

Do sada je spakovano četiri hiljade vreća sa peskom. Služba za civilnu zaštitu, stručne i zajedničke poslove kontinuirano prate situaciju i preduzimaju odgovarajuće mere i predlagaće preduzimanje mera, uključujući i angažiranje Gradskog štaba civilne zaštite Bihać. Operativni centar će nastaviti da funkcioniše neprekidno 24 sata, do prestanka opasnosti od poplava.