25. maj 2023 10:48

Akcija "Skver" u BiH: Među osumnjičenima i advokati, notari i odbornik

Izvor: TANJUG

podeli vest

Akcija "Skver" u BiH: Među osumnjičenima i advokati, notari i odbornik

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

SARAJEVO - Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu Bih (SIPA) danas, u sklopu operativne akcije "Skver", na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada pretresaju poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na više lokacija.

Među osumnjičenima u velikoj akciji SIPA su advokati, notari i odbornik u Opštinskom veću Novi Grad Sarajevo, potvrđeno je iz kantonalnog Tužilaštva, prenela je RTRS.

SIPA je ranije saopštila da navedene aktivnosti sprovode zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična dela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, nedozvoljena trgovina, falsifikovanje isprave, prevara, poreska utaja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog dela i pranje novca.

SIPA će uporedo sa pretresima poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari vršiti i aktivnosti propisane Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti BiH, navodi se u saopštenju.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.