26. maj 2023 15:56

BiH: Uhapšene četiri osobe u okviru akcije "Skver"

Izvor: TANJUG

podeli vest

BiH: Uhapšene četiri osobe u okviru akcije "Skver"

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

SARAJEVO - Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su u sklopu operativne akcije "Skver" predali u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo četvoricu uhapšenih, a još troje privedenih u akciji pušteno je na slobodu.

Uhapšeni su Amir Ibrišimović i on je označen kao organizator grupe, prenosi Klix.ba.

Među uhapšenima su i advokati Ismet Hamzić, Emir Kukić i Džemaludin Mutapčić koji je u vreme inkriminacije radio kao notar.

Elvis Hodžić, opštinski odbornik u Novom Gradu iz Stranke za BiH, koji je juče priveden u okviru ove akcije, sinoć je pušten na slobodu ,a pušteni su i advokat Bojan Veselinović i Samir Šehović.

Uhapšeni se terete da su od 2009. godine do trenutka hapšenja u okviru organizovane kriminalne grupe poduzimali nezakonite radnje s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi zloupotrebom položaja i krivotvoreći dokumentaciju na način da su sticali vlasništvo nad zemljištem, prodavali veći broj nekretnina na području Kantona Sarajevo sa kojima nije bila moguća trgovina.

Terete se da su tako stekli protipravnu imovinsku korist u visini od četiri miliona KM.

Oni su, uz pomoć advokata i notara, vršili upise nad vlasništvom zemljišta i nekretnina drugih osoba koje nisu stvarni vlasnici, a zatim ih preprodavali trećim osobama.