29. januar 2024 08:25

U Sloveniji većina zaposlenih u upravnim jedinicima stupa u štrajk zbog plata

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Sloveniji većina zaposlenih u upravnim jedinicima stupa u štrajk zbog plata

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

LJUBLJANA - Zaposleni u administraciji 41 od 58 upravnih jedinica u Sloveniji danas stupaju u štrajk sa zahtevom za povećanje plata i broja zaposlenih, kako bi se izborili sa povećanjem obima posla.

Zaposleni u 26 upravnih jedinica, među kojima su i najveći gradovi Slovenije, Ljubljana i Maribor, štrajkovaće tri dana, dok će u preostalih 15 samo danas trajati delimična obustava rada, tokom koje će se pružati samo osnovne usluge.

Čak 85 odsto zaposlenih u upravnim jedinicama u Sloveniji, koje zapošljavaju blizu 2.340 službenika, biće u štrajku, rekao je sindikalni lider Frančišek Verk.

Ovo je drugi štrajk administrativnih službenika, nakon što je manji broj njih stupio u štrajk 15. novembra, ali prema rečima Verka, tada nije postignut nikakav napredak, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Zaposleni će tokom štrajka obavljati samo osnovne administrativne usluge, uglavnom procedure matične knjige i socijalnog osiguranja, uključujući izdavanje ličnih karata ili pasoša za hitno putovanje u inostranstvo, izdavanje dokumenata za novorođenčad i nekoliko drugih.

Administrativni radnici, prema rečima Verka, najslabije su plaćeni u sistemu državne uprave.

Vlada je prošle nedelje, u pokušaju da spreči štrajk, Sindikatu državnih organa poslala predlog, ali Verk smatra da to neće rešiti praktično nijedan problem.

Sindikat zahteva da najslabije plaćeni radnici dobijaju više od minimalne plate, a stručnjaci sa tercijarnim obrazovanjem za svoj posao budu plaćeni kao zaposleni u ministarstvima.

Ovo je još jedan u talasu štrajkova koji pogađaju Slovenije, s obzirom da su lekari i stomatolozi u ograničenu obustavu rada stupili 15. januara, dok su sudije štrajkovale dve nedelje, od 10. do 24. januara.

Dodatno, tužioci su najavili da će u sredu održati jednodnevni štrajk.