5. april 2024 17:10

Uspešno okončan prvi Poslovni forum privrednika Srpske i Mađarske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uspešno okončan prvi Poslovni forum privrednika Srpske i Mađarske

Foto: TANJUG/SRNA/BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - U Banjaluci je danas uspešno okončan prvi Poslovni forum privrednika iz Republike Srpske i Mađarske, koji je okupio predstavnike više od 100 domaćih i mađarskih kompanija.

Tokom foruma, privrednici su iskazali interes za intenziviranje međusobne poslovne saradnje i izrazili nadu da će ovaj skup dati podsticaj za sklapanje novih poslovnih aranžmana, saopšteno je iz Vlade Srpske na društvenoj mreži Iks.

Forum je održan u okviru posete Srpskoj delegacije Vlade Mađarske i privrednika, koju predvodi premijer Viktor Orban.

Otvarajući Poslovni forum, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska stabilna zajednica i iskazuje upornost da izgradi svoje društvu na bazi svojih nacionalnih interesa i da pruža niz mogućnosti za razvoj.

Dodik je istakao da nijedan mađarski privrednik nije konkurencija, već samo partner u izgradnji poslova.

"Mađarska podržava put BiH ka EU, ali mi jasno želimo da tražimo da i Republika Srpska bude vidljiva na tom putu", naveo je Dodik.

 

Sijarto: Između Mađarske i RS nema spornih pitanja,moguća ekonomska saradnja

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da između Mađarske i Srpske Republike nema spornih političkih pitanja, tako da ništa ne stoji na putu razvoju ekonomskih veza.

U uvodnom govoru na poslovnom forumu koji su u Banjaluci organizovale Mađarska i Republika Srpska, Sijarto je rekao da su protekle godine bile "nepredvidive" zbog uzastopnih kriza, preneo je MTI.

"U takvim vremenima raste značaj pouzdane saradnje, kao što je ekonomska, trgovinska i međukorporacija između Mađarske i Republike Srpske", istakao je on.

Mađarske kompanije, njih 24, sa 32 predstavnika koji prisustvuju forumu, rade koristeći najsavremeniju tehnologiju i imaju "izuzetne reference i iskustvo", rekao je Sijarto.