11. april 2024 15:44

Kuzmanović: Očuvanje srpskog duhovnog identieta jedini je garant opstanka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kuzmanović: Očuvanje srpskog duhovnog identieta jedini je garant opstanka

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BANJALUKA - Očuvanje i jačanje pisma, tradicije, istorije i identiteta tema je dvodnevnog naučnog skupa "Srpski duhovni identitet", koji se održava u Akademiji nauke i umetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Skup je organizovan u saradnji sa Srpskom akademijom nauke i umetnosti iz Beograda.

Očuvanje srpskog duhovnog identiteta jedini je garant opstanka, poručio je predsednik Akademije nauka i umetnosti Srpske Rajko Kuzmanović. Kontinuirani i orkestrirani napadi, pojašnjava, vuku korene decenijama unazad.

"Neprekidno, kroz stavove raznih stranaca, ali i drugih, stalno se provlači kao crvena nit, problem identiteta i duhovnosti", kaže Kuzmanović.

Iako razuđen širom sveta, duhovna komponenta i identitet objedinjuju srpski narod, ge god da se nalazi.

Član ANURS Staniša Tutnjević rekao je da je srpski duhovni identitet najširi, najotvoreniji, najdinamičniji, pa i najdemokratskiji.

Јedan od ključnih faktora srpskog jedinstva i sabornosti ogleda se u ulozi Srpske pravoslavne crkve i očuvanju tradicionalnih vrednosti.

Profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo rekao je da je na ovim prostorima srpski nacionalni identitet podložan negativnim uticajima, ali da je bitno da najvažnije naučne i crkvene institucije kod Srba zajedno spoznaju procese i pokušaju dati adekvatne odgovore predočene u konkretnu duhovnu, kulturnu, nacionalnu, kao i akademsku i naučnu praksu.

Predstavnik SANU Sreto Tanasić rekao je da je ovo jedan od značajnijih skupova na srpskom kulturnom području s obzirom na to da se bavi pitanjima očuvanja srpskog duhovnog identiteta.

Učesnici skupa saglasni su da je nužno da se Srbi suprodstave dezintegraciji srpskog kulturnog i duhovnog prostora.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da se srpski duhovni prostor i identitet temelje i na srpskom vlasništvu zemlje, crkava, manastira, pisma, kulture...

"Na prostoru BiH najstarije pismo, identitet i bogomolje upravo su one koje pripadaju našem narodu", rekao je Stevandić.

Zaštita suvereniteta, duhovnog identiteta i istorije ključ je opstanka srpskog naroda na ovim, ali i prostorima širom sveta, poručeno je sa naučnog skupa, prenela je RTRS.