30. mart 2024 19:06

Grčka: Uhapšen Italijan osumnjičen da je predvodio organizaciju koja je švercovala naftu vrednu 21 milijardu dolara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grčka: Uhapšen Italijan osumnjičen da je predvodio organizaciju koja je švercovala naftu vrednu 21 milijardu dolara

Foto: Shutterstock.com/Jose HERNANDEZ Camera 51, ilustracija

ATINA - Grčka policija danas je u Atini uhapsila italijanskog državljanina, koga je identifikovala kao vođu kriminalne organizacije koja je navodno nezakonito zaradila 21 milijardu dolara od šverca nafte.

Prema Interpolu, Italijan je bio vodeći član kriminalne organizacije koja se bavila međunarodnim švercom naftnih derivata, a ova organizacija je kao vlasnik tankera, vršila pretovar naftne iz latinoameričkih luka u druge luke širom sveta, prenosi italijanska piše Ađencija nova.

Ova kriminalna mreža je navodno kupovala satelitske repetitore i uređaje za identifikaciju od povučenih brodova koji se nalaze u azijskim lukama, instalirala ih na svoje tankere za naftu i isključivala ih tokom transporta naftnih derivata, a tako su prolazili kontrole.

Grčka policija je saopštila da je uhapšeni Italijan vodio lagodan život i živeo sa porodicom u vili u primorskom delu na periferiji Atine, kao i da je redovno putovao u luksuznim automobilima, piše Ađencija nova.

On je prethodno bio uhapšen u Dubaiju, ali je pušten nakon presude nadležnog suda, prema kojoj je bio samo posrednik i potpuno nepovezan sa zločinima za koje je optužen.