25. maj 2023 14:24

Milanović: Bugarska nije primljena u Šengen jer bi bila ''konkurencija''

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milanović: Bugarska nije primljena u Šengen jer bi bila ''konkurencija''

Foto: HINA/MARKO MRKONJIĆ

SOFIJA - Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je danas da Bugarska nije primljena u Šengen jer je ''konkurencija'', pri čemu se argumentacija o evropskim vrednostima, kako je rekao, koristi kako bi se kamuflirali konkretni finansijski interesi.

On se novinarima obratio zajedno sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom, rekavši da o toj temi treba ''govoriti otvoreno kao i o nizu drugih stvari o kojima se u EU govori zatvoreno, prikriveno, katkad i cinično''.

Evropski savet dao je početkom decembra prošle godine zeleno svetlo hrvatskom ulasku u šengen, ali je na istom sastanku Austrija blokirala Bugarskoj i Rumuniji pristup, dok je Holandija blokirala pristup samo Bugarskoj, prenosi agencija Hina.

Beč je takvu odluku argumentovao ''nekontrolisanim prilivom ilegalnih imigranata kroz te zemlje'', a Amsterdam korupcijom i stanjem ljudskih prava u Bugarskoj.

''Konkretni partikularni interesi se pokušavaju prodati pod velom nekih vrednosti i principa, duboke filozofije, a u suštini se radi o cenkanju i ničem više'', istakao je Milanović, dodavši kako kriteriju, i nisu transparentni već ''čisto politički''.

''Onoga trena kada Bugarska i Rumunija uđu u šengen, veza morskim putem prema Srednjoj Evropi će preko Soluna biti puno bliža.To je novac. To je financijski interes. Priče o vladavini prava su lepe priče“, dodao je hrvatski predsednik.

Hina podseća da je holandska luka Roterdam najprometnija u Evropskoj uniji.

Bugarski predsednik Rumen Radev zahvalio se Milanoviću na podršci i ''jasnom stavu'' po pitanju članstva Bugarske u šengenu i dodao da Bugarska nije u šengenu zbog ''unutarpolitičkih razloga koji su zamotani u priču o vladavini prava''.

Hrvatski i bugarski predsednik dotakli su se i rata u Ukrajini, pri čemu je Radev poručio kako je ''prvog dana ruske invazije na Ukrajinu osudio agresiju kojom se gazi međunarodno pravo'' te da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Uprkos tome, istakao je da je potrebno ''što pre'' pronaći diplomatsko rešenje sukoba.

Radev, kao i Bugarska socijalistička partija koja ga je podržala na izborima, protive se slanju oružja Ukrajini, napominje Hina.

Milanović je izjavio da je njegov stav ''vrlo sličan stavu gospodina Radeva'', rekavši da je on Rusiju okrivio za rat više puta.

''Sad je više dosta. Kad god neko izrazi minimum skepse prema dogmi i kad nije za rat do konačnog istrebljenja, optuže ga da je ruski čovek ili se to insinuira'', istakao je Milanović.

Dodao je kako ''jedinstvo Evropske unije'' u spoljnopolitičkim pitanjima ''nije dogma'' i nešto što se podrazumeva.

''Ne postoje ljudi s demokratskim mandatom koji imaju pravo govoriti u ime EU osim oko nekih osnovnih teza. Moj posao nije čuvanje i gradnja jedinstva Evropske unije. To je za one koji za karijeru imaju dalje planove'', dodao je Milanović i ponovio kako je Evropska unija zajednica nacija.