25. maj 2023 16:38

Veritas: U Hrvatskoj uhapšen Srbin zbog navodnog ratnog zločina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veritas: U Hrvatskoj uhapšen Srbin zbog navodnog ratnog zločina

Foto: MUP, ilustracija

BEOGRAD - Hrvatska policija je uhapsila Srbina Čedu Smiljanića (1956) zbog navodno počinjenog ratnog zločina početkom 1990-ih godina na području Vukovara, saopštio je danas Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

Kako se navodi, on je uhapšen 21. maja ove godine na graničnom prelazu Bačka Palanka - Ilok.

Smiljanić se tereti da je u septembru 1991. godine tokom "čišćenja" dela Vukovara, zvanog "Sajmište", kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica, zajedno sa drugim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, protivzakonito zatvarao civilno stanovništvo, nanosio im fizičke povrede i učestvovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja civila, čime je počinio krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Iz "Veritasa" navode da je Smiljanić godinama redovno odlazio u Vukovar i da je u tom gradu poslednji put bio na Đurđevdan ove godine, te da dosad nije imao problema.

Dodaje se da njegovi prijatelji i članovi porodice tvrde da je Smiljanić u toku rata bio pripadnik TO Vukovar, ali da nije činio nikakve zločine, pa tako ni ovo za koje se tereti.

"Doznali smo da je Smiljanić drugi dan po hapšenju od strane policije priveden pred nadležnog tužioca, koji ga je saslušao i predložio da mu se odredi istražni zatvor, što je sud i prihvatio. I hapšenje i ostale istražne radnje policije, tužioca i suda odigrale su se u potpunoj medijskoj tišini", naglašava "Veritas".

Smiljanić je sa porodicom napustio Vukovar 2000. godine i nastanio se na području Vojvodine i poseduje državljanstvo Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Prema podacima centra "Veritas", ovo je od početka godine treće hapšenje osoba srpske nacionalnosti po hrvatskim međunarodnim poternicama zbog ratnih zločina navodno počinjenih 1991. godine.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je, po Veritasovoj evidenciji uhapšeno 187 Srba, od kojih su 74 isporučena Hrvatskoj.