17. jul 2023 20:30

Peter Sijarto: Sprečiti podelu sveta na blokove; Mađarska produžava sporazum o saradnji sa UNICEF-om

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peter Sijarto: Sprečiti podelu sveta na blokove; Mađarska produžava sporazum o saradnji sa UNICEF-om

Foto: Tanjug video, arhiva

BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto, pozvao je danas svetske lidere da spreče podelu sveta na blokove, jer bi to onemogućilo saradnju u borbi protiv klimatskih promena i u sferi zaštite životne sredine.

Prema njegovim rečima, globalna bezbednost je u najvećoj opasnosti u poslednjih 80 godina, jer je najveći i rizik od trećeg svetskog rata, pretnja od terorizma raste, a razgovori o upotrebi nuklearnog oružja sve su otvoreniji.

"Ovi bezbednosni rizici, s jedne strane, nažalost, dovode do globalne podele na blokove, a sa druge strane do toga da svet ne može da obrati pažnju na veoma važne probleme koji su povezani sa izazovima održivosti sa kojima je suočena naša planeta", rekao je Sijarto tokom susreta sa mađarskim novinarima, pre početka sastanka Ekonomskog i socijalnog saveta UN koji je emitovan na Fejsbuku.

Mađarska produžava sporazum o saradnji sa UNICEF-om

Mađarska produžava sporazum o saradnji sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF) za godinu dana u cilju poboljšanja situacije dece koja beže iz Ukrajine, izjavio je danas u Njujorku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Osnovna pitanja u vezi sa budućnošću dece u Ukrajini postaju neizvesna, pa deci treba najviše pomoći", rekao je Sijarto posle sastanka sa izvršnim direktorom UNICEF-a, prenosi MTI.

Dodao je da je Mađarska prošle godine potpisala sporazum sa UNICEF-om u cilju obezbeđivanja maksimalne podrške deci izbeglicama iz Ukrajine, pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. ''Oko 1.300 škola i vrtića u Mađarskoj primilo je ukrajinsku decu", naveo je.