17. avgust 2023 20:51

Bujar Osmani: Od promene Ustava zavisi nastavak pregovora Severne Makedonije sa EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bujar Osmani: Od promene Ustava zavisi nastavak pregovora Severne Makedonije sa EU

Foto: Shutterstock.com/ Belish

SKOPLJE - Uoči sutrašnje sednice makedonskog Sobranja o ustavnim amandmanima, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani poslao je otvoreno pismo poslanicima u parlamentu u kojem je rekao da će od njihove odluke zavisiti da li će zemlja nastaviti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji ili će ih zaustaviti na duži period.

"U petak ćete odlučivati o evropskoj budućnosti Severne Makedonije, opredeljenju za koje radimo i na kome su sve vlade radile u poslednjih 30 godina. Od vas će zavisiti da li ćemo, prihvatanjem promene Ustava, nastaviti razgovore o poglavljima za članstvo u Uniji, ili ćemo pregovore prekinuti na duži rok, do nove šanse, bez ikakvih garancija za uspeh", poručio je Osmani, prenosi Nova Makedonija.

On je rekao da je cilj pregovaračkog procesa bio očuvanje i jačanje makedonskog jezika i makedonskog nacionalnog identiteta.

"Odgovorno tvrdim da smo u tome uspeli. Makedonski jezik je prvi put prihvaćen i izglasan u Savetu EU između država članica i nedvosmisleno je deo evropskih jezika. Ovu činjenicu niko ne može da porekne", istakao je Osmani.

On tvrdi da razume sve one koji se plaše mogućnosti daljih pokušaja negiranja i nametanja novih bilateralnih uslova i uverava da identitetska i istorijska pitanja nisu deo pregovora.

"Najodgovornije tvrdim da istorijska i identitetska pitanja nisu deo putokaza i merila od kojih zavisi otvaranje i zatvaranje poglavlja. Ovom promenom Ustava samo ćemo ojačati naš međunarodni ugled i povećati međunarodnu podršku našim ciljevima", rekao je ministar.

Kako je ocenio, kroz pregovore će se značajno poboljšati i ojačati šanse za nastavak promocije i unapređenja makedonske nacionalne specifičnosti, istorije i kulture.

Severna Makedonija će početi zvanične pregovore sa Evropskom unijom (EU) nakon promene Ustava i uključivanja Bugara kao manjine u preambulu.

Rok za obezbeđivanje dvotrećinske većine u makedonskom parlamentu i za ustavne promene je do novembra.

Najveća opoziciona partija u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE nije podržala promenu Ustava, napominjući da "podržava evropski put Severne Makedonije, ali ne pod bugarskim diktatom".

Makedonski parlament će sutra održati sednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti Predlog za pristupanje amandmanu na Ustav Severne Makedonije.

Odluku o izmeni Ustava Skupština donosi dvotrećinskom većinom od ukupnog broja poslanika, odnosno sa 80 glasova.