28. decembar 2023 19:04

Dragan Čović: BiH ne može ući u pregovore sa EU dok su stranci u Ustavnom sudu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Čović: BiH ne može ući u pregovore sa EU dok su stranci u Ustavnom sudu

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

SARAJEVO - Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas da BiH ne može ući u pregovarački proces sa EU sve dok su stranci u institucijama pravosuđa i u Ustavnom sudu BiH.

Čović je istakao da su svi u BiH saglasni da stranci moraju otići iz Ustavnog suda, ali da se i dalje vode diskusije o terminu njihovog odlaska, prenela je Srna.

Govoreći o putu BiH ka EU, Čović je naglasio da će ključ svega biti Izborni zakon, navodeći da kompletna aktivnost političkih aktera u februaru naredne godine mora biti na izmenama i dopunama toga akta.

Čović je izrazio nadu da će na narednoj sednici Doma naroda na dnevnom redu biti predlozi zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, o sudovima, kao i nacrt budžet institucija BiH, koji je, kako je napomenuo, morao biti završen do kraja ove godine.

Govoreći o raspravi o tačkama dnevnog reda današnje sednice Doma naroda koje su se odnosile na Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, Čović je rekao da je Klub hrvatskog naroda jasno ukazao da je trenutni sastav CIK-a imenovan mimo zakona, procedura i Ustava BiH.

"U jednom trenutku jedna grupa ljudi je osetila da ima dominantnu većinu, koju je predvodio SDA i to su uradili", naveo je Čović.

On je podsetio da je jednom delu sadašnjeg sastava CIK-a istekao mandat, dok su pojedini članovi Komisije u penziji.

"Svi oni koji su imenovani tada u Predstavničkom domu, smatramo da su imenovani mimo zakona", rekao je Čović.