18. mart 2024 17:31

Stejt department: Janeva, Jakimovski i Žarku nepodobni za ulazak u SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stejt department: Janeva, Jakimovski i Žarku nepodobni za ulazak u SAD

Foto: Shutterstock.com/Mark Van Scyoc, ilustracija

VAŠINGTON - Stejt department danas je javno označio kao nepodobne za ulazak u Sjedinjene Američke Države bivšu specijalnu glavnu tužiteljku Severne Makedonije Katicu Janevu, aktuelnog gradonačelnika Karpoša u Severnoj Makedoniji Stevču Jakimovskog i bivšeg gradonačelnika Kačanika na Kosovu i Metohiji Džabira Žarku zbog postupaka kojima su podrili vladavinu prava, veru javnosti u demokratske institucije i javne procese njihovih vlada.

U svojstvu bivšeg specijalnog glavnog tužioca Severne Makedonije, Janeva je bila umešana u koruptivne radnje, uključujući korišćenje svog političkog uticaja i službene moći za ličnu korist, navodi se u saopštenju stejt departmenta i ukazuje da postoje verodostojne informacije da je Janeva tražila i primila mito kako bi uticala na krivično gonjenje iz svoje nadležnosti.

U svojstvu gradonačelnika opštine Karpoš u Severnoj Makedoniji, Jakimovski je bio umešan u koruptivna dela, uključujući korišćenje svog službenog položaja za mešanje u urbani razvoj i procese javnih nabavki za ličnu korist i za korist svojih saradnika.

U svom službenom svojstvu gradonačelnika opštine Kačanik na Kosovu i Metohiji, Žarku je bio umešan u koruptivna dela, uključujući korišćenje svog položaja da bi se mešao u procese javnih nabavki kako bi nezakonito dozvolio izgradnju na zemljištu u vlasništvu opštine, a u korist sebe i svojih saradnika, navodi stejt department.

"Ovim se ponovo potvrđuje posvećenost SAD podršci vladavini prava i jačanju demokratskih institucija širom Balkana i nastaviće da koristi sva raspoloživa ovlašćenja zalažući se za odgovornost korumpiranih aktera u regionu i globalno", stoji u zvaničnom saopštenju Stejt departmenta.

Pored Janeve i Jakimovskog, Stejt department je označio i njihove uže porodice: dva odrasla sina Jakimovskog, Goce Jakimovskog i Damjana Jakimovskog, kao i supružnika i punoletnog sina Janeve Vencija Janeva i Lazara Janeva.

"Navedene radnje Janeve, Jakimovskog, Žarkua i članova njihovih užih porodica generalno ih čine nepodobnima za ulazak u SAD", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.