19. mart 2024 11:20

Advokat Anto Nobilo: Ustavni sud može da našteti SDP-u, Zoranu Milanoviću ne može ništa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Anto Nobilo: Ustavni sud može da našteti SDP-u, Zoranu Milanoviću ne može ništa

Foto: HINA/ADMIR BULJUBAŠIĆ

ZAGREB - Advokat Anto Nobilo analizirao je upozorenje Ustavnog suda o zabrani učešća predsednika Republike Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima i učešće u izbornoj kampanji, ocenivši da je najava predsednika, kako kaže, "jedna od najvećih političkih bombi", koja je promenila političku scenu u Hrvatskoj i dala joj dodatnu dinamiku, ali i da Ustavni sud "preti praznom puškom".

Najava Milanovića je, kaže Nobilo, donela i dobrih i loših stvari.

"Dobro je da je pojačala interes za izbore pa možemo pretpostaviti da će izlaznost biti veća", kaže Nobilo napominjući da se ništa slično nikada ranije nije dogodilo.

O upozorenju Ustavnog suda da može doći do poništenja izbornih rezultata ili kandidatskih lista, Nobilo kaže da je to rečeno "vrlo tvrdo i snažno" i da je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović to interpretirao tvrdim izricanjem, čime je, kako navodi, dodatno pojačao dramatičnost trenutka i odluke.

"Odluka je takva da je u nekim elementima sprovodiva pa je SDP rekao da Milanović neće biti na listi i neće ga isticati kao kandidata. Međutim, u onom trećem delu da ne može učestvovati ni na koji način u kampanji, to je problematično jer život ide i mimo kampanje i predsednik deluje kao predsednik i mimo kampanje. Kad je to fokusirano baš na kampanju, kad nije, to je sada problem", naveo je Nobilo.

Misli, ističe, da Ustavni sud "preti praznom puškom", a prazne puške se boji i onaj koji preti i onaj kome se preti.

"Pretnja poništavanjem izbora je velika pretnja. Ne verujem da ovaj saziv Ustavnog suda ima petlju, čak i kad bi se stekli uslovi za to, da se tako nešto napravi, kako bi se poništila volja naroda jednom odlukom?! Mislim da ništa od toga", kaže Nobilo.

Pojašnjava da Ustavni zakon daje tu mogućnost Ustavnom sudu s tim da kod donošenja odluka se mora ići po načelu proporcionalnosti.

"Dakle, ta njihova dramatična odluka morala bi biti izazvana dramatičnim postupcima koje je sad teško zamisliti. Mislim da će se sve skupa svesti na neke uobičajene kanale", naveo je Nobilo.

O upozorenju Ustavnog suda o mogućem poništenju odluke o datumu održavanja izbora, Novilo kaže da se ttime ništa ne bi napravilo.

"Puno bi bilo opasnije da ponište rezultate izbora, to bi bila politička i državna katastrofa i isto bi bilo opasnije da ponište pojedine liste SDP-a i tako promene volju birača", istakao je Nobilo i naveo da nema tog suda u Hrvatskoj koji bi poništio volju naroda.

Ipak, napominje da se treba čuvati, a SDP-u savetuje da ne krše odluku Ustavnog suda, dok je za Milanovića, prema njegovim rečima, to nešto fleksibilnije jer mu Ustavni sud ne može faktički ništa.

"Ali, SDP bi mogao biti oštećen, iako je to najveća opozicija i mislim da bi to onda izazvalo i državnu krizu. Mi sada nemamo pravu ustavnu krizu, mi imamo političku bombu koju je Ustavni sud rešio u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, Ali, ako bi se ovi procesi nastavili zaoštravati, onda bi cela država mogla doći u krizu i svi bi mogli biti u velikom problemu", upozorio je Nobilo gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Osvrnuvši se na izjavu premijera i lidera HDZ Andreja Plenkovića da je Milanovićev pokušaj "mini državni udar", Nobilo je ocenio da je reč o "preteškoj retorici".

"Nemamo državni udar, to je kad silom ili slično okupiraš institucije. Predsednik nije okupirao institucije. Ustavni sud je dondo odluku kontra njega. Sve je to preteška retorika", kazao je Nobilo i dodao: "Ustavni sud može naštetiti stranci, ali ne i predsedniku".