27. mart 2024 18:05

Dodik: Trebalo je ozbiljno shvatiti zvaničnike Republike Srpske koji se protive bilo kakvom nametanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Trebalo je ozbiljno shvatiti zvaničnike Republike Srpske koji se protive bilo kakvom nametanju

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su pojedini predstavnici međunarodne zajednice morali ozbiljno da shvate zvaničnike Srpske koji su poručili da neće prihvatiti bilo kakvo nametanje.

"Samo delimični pokušaj Evrope da se izvuče iz ovog gliba, aposlutno može da proizvede prestanak evropskog puta, ali to su oni izabrali i sada mogu to da rešavaju sa ovim lažnim", rekao je Dodik za Srnu na pitanje da prokomentariše odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornog zakona.

On je naveo da ga ne čudi to što, kako kaže, Nemci učestvuju u tome, dodavši da ga čudi podrška Britanaca visokom predstavniku.

"Sve je to licemerno, ali, u svakom slučaju, ono što ćemo mi raditi i kako i šta mislimo o nametanjima mogu svi zajedno da gledaju sutra u direktnom prenosu", poručio je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, saopštio je u utorak odluku o nametanju izmena Izbornog zakona BiH.

On je naveo da izmene, između ostalog, podrazumevaju da Centralna izborna komisija BiH imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora.

Tzv. "bonska ovlašćenja" visokog predstavnika odnose se na odluke Veća za sprovođenje mira (PIK) u BiH doneta na sastanku u Bonu, decembra 1997. godine.

PIK je tada, razrađujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim su određena ovlašćenja, omogućilo visokom predstavniku da smeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski sporazum, kao i da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tela BiH.