28. mart 2024 16:48

Milorad Pupovac: Srbima je potrebna pozitivna i otvorena Hrvatska

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Pupovac: Srbima je potrebna pozitivna i otvorena Hrvatska

Foto: TANJUG/FOTO HINA/DENIS CERIĆ

ZAGREB - Predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) predstavili su danas izborni program za predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj, 17. aprila.

Program su na konferenciji za novinare predstavili Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, koji su ujedno i kandidati SDS S-a u 12. izbornoj jedinici.

Njihov izborni program i predizborna kampanja vodi se pod sloganom “Hrvatska treba Srbe”.

Pupovac je rekao da Hrvatska treba Srbe da, kako je rekao, zemlja ne bi bila sasvim prazna. “Da njeni meštani imaju susede. Da oni koji vode restorane imaju pouzdane ljude koji će uslužiti ljude, da oni koji idu u pozorišta mogu pogledati dobru predstavu, da bi arene i koncertne dvorane bile pune i da bi ljudi prema svom izboru mogli odabrati ono što im je blisko”, rekao je Pupovac.

Istakao je da je važno da u saboru ima Srba da bi, kako je naveo, mogli govoriti o narodu koji je više isprepleten s hrvatskim nego ijedan drugi narod.

"A Srbima je potrebna pozitivna i otvorena Hrvatska, bez obzira da li se tu nalaze vekovima ili su nedavno došli", rekao je Pupovac.

U protekle četiri godine, ocenio je, Srbima u Hrvatskoj je bilo "tesno" u političkom delovanju.

Na pitanje da li postoji mogućnost da bude u vladi u kojoj bi Zoran Milanović bio premijer, Pupovac kaže da je njegova lična istorija odvojena od istorije političkih odnosa.

“Sasvim je sigurno da se politika ne gradi omalovažavanjem, negiranjem ili vređanjem protivnika. To god da to čini i gradi na tome svoju politiku, a ima ih više, mi politiku tako ne praktikujemo i za to se nismo opredelili. Kada smo mogli, sarađivali samo sa svima koji su bili spremni za drugačiju politiku. Toliko mogu reći u ovim okolnostima, a da ne učestvujem u tuđim kampanjama", naveo je Pupovac.

Kaže da nije novina da njihova stranka odlučuje o budućoj vladi. “Bilo je slučajeva u kojima nismo mogli prihvatiti, i nismo prihvatili, njihove politike. Za nas to tada nije bilo dobro, ali je bilo dobro za Hrvatsku. Ako donosimo teške odluke, onda ćemo ih teško i donositi”, jasan je Pupovac.

Upitan za komentar izjave gradonačelnice Gline Branke Bakšić Mitić da se Srbima na Baniji preti da, ako ne budu glasali za SDS S, neće imati prevoz do bolnice, Pupovac je rekao: “Mi to ne moramo proveravati, mi znamo šta naši predstavnici rade i zašto su tamo, a to je da ljudima koji ne mogu sami doći do lekara, prodavnice ili čak prijatelja omogućimo besplatan prevoz u svakom smislu, ne samo finansijskom. Bili bismo bednici kada bismo radili drugačije”.

Ako, ističe Pupovac, to neko uradio misleći da to radi u naše ime, "mogu samo reći mi to ne radimo". "Onaj ko tvrdi da mi to radimo taj ne govori istinu, a bojim se i da laže. Ne prvi, ni poslednji put. Mediji koji su to objavili nisu proveravali pa neću opovrgavati nešto što nije provereno”, naveo je Pupovac.