31. mart 2024 12:52

Bugarski i rumunski aerodromi uklonili pasoške kontrole za građane EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bugarski i rumunski aerodromi uklonili pasoške kontrole za građane EU

Foto: AP Photo/Andreea Alexandru

SOFIJA - Rumunija i Bugarska ušle su danas u šengenski prostor sa vazdušnim i morskim granicama, a na aerodromima u Sofiji i u Bukureštu u uklonjeni su punktovi za pasošku kontrolu putnika koji odlaze ili stižu iz zemalja članica Evropske unije.

Odluku o delimičnom pristupanju Bugarske i Rumunije Šengenu doneo je Savet EU krajem 2023. godine, kada se Austrija usporotivila njihovom punom pristupanju ukazavši da ove dve zemlje moraju da učine više kako bi sprečile nezakonitu imigraciju, prenosi Rojters.

"Ovo je veoma lepo dostignuće za Bugarsku, koje nama Bugarima olakšava posao. Osećamo se kao Evropljani, to je veoma važna stvar, a i putovanje je mnogo lepše, bez provera", rekao je Minčo Jurukov, putnik iz Berlina.

Ministar unutrašnjih poslova u odlazećoj bugarskoj vladi Kalin Stojanov, rekao je danas novinarima da bi do kraja ove godine Bugarska trebalo da postane punopravna članica Šengenske zone, što znači da će granični kontrolni punktovi na autoputevima i na železnici biti uklonjeni i za ljude i za robu.

Rumunski premijer Marsel Čolaku je izjavio da njegova zemlja očekuje da će ove godine završiti pregovore o kopnenim granicama.