4. april 2024 13:34

Sijarto: Mađarska i Ukrajina će potpisati sporazum o graničnom saobraćaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sijarto: Mađarska i Ukrajina će potpisati sporazum o graničnom saobraćaju

Foto: Tanjug video, arhiva

BRISEL - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je danas da očekuje da će Mađarska i Ukrajina u ponedeljak potpisati sporazum o graničnom saobraćaju, koji će otvoriti put za otvaranje novog prelaza između dve zemlje.

"Danas smo se sastali u Budimpešti, Kijevu, Briselu i Mađarskoj, makar virtuelno, kako bismo nastavili zajednički rad. Mađarsko-ukrajinski sporazum o pograničnom saobraćaju će konačno biti potpisan u ponedeljak što predstavlja dobar temelj za dalji napredak", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

On je podsetio da je na sastanku u Užgorodu ranije ove godine doneta odluka da se formira radna grupa „kako bi se pronašao način da se vrate sva prava mađarske zajednice koja su im oduzeta od 2015. godine“.

Mađarski ministar je rekao da je na sastanku sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i šefom kabineta predsednika Ukrajine Andrijem Jermakom u januaru u Užgorodu sastavljena lista očekivanja od 11 tačaka, koje predstavljaju neophodne korake za "vraćanje prava mađarskih etničkih zajednica vezanih za očuvanje njihovog identiteta i upotrebe maternjeg jezika.“.

"Sporazum o graničnom saobraćaju o proširenju kapaciteta na postojećim prelazima i otvaranju novog biće dobra osnova poverenja za taj proces", dodao je Sijarto.