15. april 2024 09:51

Puhovski: Kampanja sa najmanje političkog sadržaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Puhovski: Kampanja sa najmanje političkog sadržaja

Foto: AP Photo/Darko Bandic

ZAGREB - Poslenjeg dana izborne kampanje u Hrvatskoj, stranke učesnice najavile su završna obraćanja, a politički analitičar, profesor Žarko Puhovski kaže da je kampanja protekla sa najmanje političkog sadržaja u poslednjih 30 godina.

Puhovski je, gostujući na zagrebačkoj N1 tv., rekao da se svuda u svetu događa nešto što se naziva personifikacija politike, da se bira između osoba, ne strategija, koncepcija ili svetonazora.

“Uopšte nismo imali rasprave. (Zoran) Milanović je ukinuo program. Plenković je išao u istom smeru", rekao je Puhovski koji je ponašanje hrvatske opozicije tokom kampanje poistovetio sa poslednjim raketnim napadom Irana na Izrael.

"Opozicija se ponaša kao Iran, poslali smo 400 dronova na Izrael, doduše jedan je pogodio, ali velika je stvar da smo poslali 400 dronova. Oni su se time bavili, a ovi su kao Izrael rekli da mogu dalje kao dosad jer ih nisu pogodili”, rekao je Puhovski.

Prema njegovim rečima, HDZ Andreja Plenkovića i najuticajnija opoziciona SDP su bile sličnije nego ikada pre.

“Jedina logična solucija bila bi njihova koalicija, ali su se toliko zakrvili da je to nemoguće. Dogodiće se da u sredu ništa nećemo znati. Ono što hoću reći, najverovatnije će pravi cirkus početi u sredu navečer, kad vidimo koliko kome nedostaje. Nije sasvim jasno hoće li sve manjine biti zajedno i koliko je moguće da Milanović spoji levicu i desnicu”, naveo je Puhovski.

Dok se čekaju rezultati, Puhovski kaže da se svedočilo sukobu dvojice državnika i oko napada Irana na Izrael, odnosno jedan drugog su, kaže, optuživali da nemaju sposobnosti za kvalitetnu spoljnu politiku.

“Čini mi se da je Milanović više u pravu. To doista nije naš rat, ali da rat u Ukrajini nije naš rat mi se čini preterano jer nam je bliže i utiče na nas. Tip igranja nesvrstanosti mi se čini sumnjivim. Između nas i Ukrajine je samo Mađarska, nismo toliko daleko. Na njegovoj sam strani u smislu da nisam za rat, ali nije da nas se ne tiče”, rekao je Puhovski.

Uveren je da će Plenkovićev HDZ imati većinuu odnosu na koaliciju okupljenu oko SDP, ali ukazuje da su se gotovo sve stranke učesnice "manje više zarekle" da neće u postizbornu koaliciju sa HDZ-om, osim manjinskih stranki.