15. april 2024 16:12

Džaferi: Severna Makedonija će sutra glasati da Kosovo postane članica Saveta Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Džaferi: Severna Makedonija će sutra glasati da Kosovo postane članica Saveta Evrope

Foto: AP Photo, File/Boris Grdanoski

PRIŠTINA - Premijer Severne Makedonije Talat Džaferi rekao je danas da će ta država sutra u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasati za to da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope.

"Kao zemlja koja podržava Kosovo, mi smo dali sve instrukcije koje naši predstavnici u nadležnim organima treba da daju. Konkretno, sutra u Strazburu delegacija Skupštine Republike Severne Makedonije ima sva uputstva za podršku inicijativi i glasanju za članstvo Kosova“, rekao je DŽaferi u intervjuu za prištinsku Ekonomija onlajn.

On je rekao da će Severna Makedonija podržati Prištinu u pristupanju Savetu Evrope, jer smatra da tzv. Kosovo i zemlje regiona "treba da budu članice svih međunarodnih organizacija".

DŽaferi je danas u Prištini razgovarao s predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani koja je posle sastanka saopštila da je DŽaferi kazao da Priština ima punu podršku za članstvo u SE, kada je reč o Severenoj Makedoniji.

Vulin: Severna Makedonija zna da njihov glas ne znači ništa,zato su mogli da se uzdrže

Osnivač Pokreta Socijalista Aleksandar Vulin naglasio je danas da građani Severne Makedonije znaju da njihov glas ne značini ništa i ocenio da su baš zato mogli da se uzdrže ako nisu mogli da podrže Srbiju kada je reč o rezoluciji vezanoj za Srebrenicu.

"Znaju Severni Makedonci da njihov glas ne znači ništa, ni kada se odlučuje o njihovom imenu ili jeziku, a još manje o Srbima, pa su zato mogli bar da se uzdrže ako ne mogu da podrže Srbiju", naveo je Vulin reagujući na izjavu makedonskog ministra Bujara Osmanija da je Skoplje jedan od kosponzora Rezolucije UN o genocidu u Srebrenci.

Vulin je ocenio da Severna Makedonija "zaista treba da uz ime i istoriju promeni i jezik, kako joj Bugari zahtevaju".

"Stvarno je glupo da koriste rečnik u kome nemaju reči za čast, zahvalnost, prijateljstvo, slobodu, sramotu", kazao je Vulin.

Iako je Srbija, kako dodaje, bila jedina zemlja iz okruženja koja nikada nije tražila da Severna Makedonija promene ime, istoriju, ustavno uređenje ili zvanični jezik, Skoplje Beogradu "polentim učešćem u rezoluciji koja Srbe treba da proglasi genocidnim narodom", vraća za sve što je učinio za njih.

"Kada su ih zvali Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija i Skoplje, zvali smo ih Makedonijom. Delili smo sa njima lekove tokom epidemije kovida, ustupali im rezerve žita, brašna, šećera, a SPC je omogućila Makedonskoj crkvi samostalnost i ime", naveo je Vulin u saopštenju. 

Podsetio je i da je "Severna Makedonija za sve to Srbima zahvalila priznanjem takozvanog Kosova i sada poletnim učešćem u rezoluciji koja Srbe treba da proglasi genocidnim narodom".