16. april 2024 15:33

Dejan Jović: Kampanja u Hrvatskoj je bila nastavak sukoba Plenkovića i Milanovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Jović: Kampanja u Hrvatskoj je bila nastavak sukoba Plenkovića i Milanovića

Foto: Shutterstock.com/Tatohra, ilustracija

ZAGREB - Glavni događaj predizborne kampanje u Hrvatskoj uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora bio je iskorak predsednika Zorana Milanovića iz funkcije predsednika Republike u funkciju vođe opozicije, ocenio je danas profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović.

On je za Tanjug rekao da je inicijalni podsticaj koji je Milanović tim potezom dao SDP-u i strankama opozicije splasao do kraja kampanje.

Kaže i da je kampanja bila samo nastavak prethodnih sukoba između predsednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

"Rekao bih da se čula jedna velika nova ideja, ali nije objašnjena. To je ideja Treće republike koju je Milanović promovisao na početku, ali nikada nije objasnio", rekao je Jović.

On je podsetio da su prošli put predizborne ankete "poprilično pogrešile u prognozi rezultata" a sada svi daju prednost HDZ-u i procenjuju osvajanje 60 do 62 mandata, od 140 koliko se bira, kaže Jović.

Prema njegovim rečima, ako se na to dodaju još tri mandata koje će HDZ osvojiti u inostranstvu, najverovatnije u Bosni i Hercegovini, među Hrvatima koji glasaju u Srbiji i drugde i osam zastupnika manjina koji su dosta dobro sarađivali i bili deo koalicione Vlade, to bi značilo da bio HDZ imao 71 do 73, a treba im 76.

"Tako jedna velika partija, najčešće uspeva onda pronaći još troje drugih, među manjim partijama, na primer možda Fokus ili Republika, ili neki nezavisni kandidati koji uspeju da uđu regionalno ili lokalno u parlament, na primer u Međimurju ili čak Istarski demokratski sabor. Ako se pokažu da su rezultati ankete bili ispravni, ja ne očekujem prevelike probleme za HDZ da formira vladu", uveren je Jović

Jović smatra da Srbi, kao sastavni deo grupe manjinskih predstavnika koji broji osam predstavnika, imaju značajnu ulogu u parlamentu.

Smatra da manjine pokušavaju da izbegnu ulogu odlučujućeg faktora.

"One imaju stav koji je prilično logičan, to je neka ljudi odluče koga žele, pa ćemo mi razgovarati s tim ko je dobio najviše, ako on nas želi i mi njega želimo, i ako se dogovorimo oko programa, možemo ih podržati i ući u Vladu ili ih podržati izvan parlamenta. Ja mislim da će to tako biti i ovog puta. Mislim da, ne samo Srbi, nego i veći deo te progresivne Hrvatske, najviše strahuje od ulaska radikalnih i jako desnih političkih grupacija, koje su celu svoju kampanju vodile na antisrpskom programu", istakao je profesor na FPN-u u Zagrebu.

Jović takođe smatra da to što se izbori održavaju u sredu ne može bitno uticati na rezultat, ali da to u nekoj meri može učiniti mala izlaznost zbog najavljenog lošeg vremena.

To se, kako kaže, najviše odražava na manje partije.