17. april 2024 13:23

Dodik: Uveren sam da će Republika Srpska biti jedinstvena po pitanju prijema samoproglašenog Kosova u Savet Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Uveren sam da će Republika Srpska biti jedinstvena po pitanju prijema samoproglašenog Kosova u Savet Evrope

Foto: AP Photo/Darko Bandic

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je uveren da će Republika Srpska biti jedinstvena po pitanju prijema samoproglašenog Kosova u Savet Evrope.

Dodik je na društvenoj mreži Iks napisao da su glasanjem za prijem samoproglašenog Kosova u Savet Evrope, predstavnici delegacije BiH koji dolaze iz redova "trojke", javno poručili da nemaju zašto da se protive svim aktivnostima koje preduzima Republika Srpska, "Dobro smo razumeli tu poruku.

Uveren sam da će po ovom pitanju cela Republika Srpska biti jedinstvena", naveo je Dodik.

Još jedan pokušaj da damo šansu evropskom putu BiH

Predsednik SNSD Milorad Dodik najavio je da će danas u Istočnom Sarajevu biti održan sastanak partnera u vlasti na niovu BiH, što će, kako kaže, biti još jedan pokušaj da damo šansu evropskom putu BiH.

Sastanak predstavnika stranaka na vlasti na nivou BiH biće održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Dodik kaže da će se sastati lider HDZ-a BiH Dragan Čović, srpska i bošnjačka strana.

Naveo je da je ovo poslednji pokušaj stabilizacije pre nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti. Očekuje, kaže, da reše probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od Bošnjaka koji su napustili i time blokirali njegov rada.

"Da rešimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Dodik ističe da se mora razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama nelegalnog Kristijana Šmita previše dobila na značaju. "Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u zbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla", naveo je Dodik.