18. april 2024 19:31

Ana Brnabić: Bez obzira na izazove, važno je da se Srbija i Republika Srpska drže zajedno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Brnabić: Bez obzira na izazove, važno je da se Srbija i Republika Srpska drže zajedno

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BANJALUKA - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je večeras u Banjaluci da, bez obzira na to sa kakvim se izazovima suočavaju, važno je da se Srbija i Republika Srpska drže zajedno, a da će oni koji su danas na vlasti u Srbiji, za razliku od nekih prethodnih, uvek biti uz Republiku Srpsku i srpski narod.

"Bez obzira na sve izazove i na sve nedaće sa kojima se zajedno suočavamo. I koliko god vremena bila teška, izazovi kompleksni, važno je da se držimo zajedno, važno je da se okupljamo, pomažemo i da smo uvek u našem nacionalnom biću jedno," rekla je Brnabić tokom svog govora na velikom mitingu "Srpska te zove", koji je organizovan kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

Brnabić je naglasila da sa večerašnjeg skupa želi da pošalje tri poruke.

"Moja prva poruka je da je Srbija uvek bila i biće za poštovanje Dejtonskog sporazuma. Nažalost, deluje da smo jedini koji su tu poziciju uvek u potpunosti dosledno držali i nismo je nikada menjali. Istovremeno, uvek smo bili meta najprljavijih napada, besomučnih laži, samo zato što nekome ne odgovara Srbija koja je ekonomski sve snažnija, u svakom pogledu sve uspešnija i koja brine o svom narodu", rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla, obrazlažući drugu poruku, da su se vremena promenila i da su nekada vlast u Srbiji činili oni koji su uvodili sankcije Republici Srpskoj, da su nakon njih došli oni koji su, kako je rekla, radili onako kako im se iz inostranstva naredi.

"Danas su u Srbiji na vlasti ljudi koji će uvek biti uz Srpsku i uz srpski narod. Svakako ne moramo uvek da mislimo isto, mogu mišljenja da nam budu različita, možemo nekada i da se ne složimo oko nekih stvari, ali ćemo uvek biti zajedno. I što bude teže, to ćemo mi biti bliži", poručila je Brnabić.

Brnabić je ocenila da je zahvaljujući inicijativi i naporima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u gotovo svakoj od 64 opštine u Republici Srpskoj i četiri srpske opštine na teritoriji Federacije BiH, postoji neki objekat koji je Srbija izgradila ili trenutno gradi.

"To nije samo naš zadatak i nije samo naša obaveza. Što je mnogo važnije - to je naša želja. To je izraz našeg poštovanja i naše ljubavi prema našem narodu i prema Republici Srpskoj. I to niko nikada ne može da nam oduzme i to pokazuje naš odnos prema našem narodu", rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila kao treću poruku to što je Srbija jedina zemlja u regionu koja je, preko najviših zvaničnika, iskazala žaljenje prema žrtvama drugih naroda na Balkanu.

"Jedina. Naš predsednik tada kao predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić otišao je u Srebrenicu da položi cvet i da pokaže pijetet, a tamo je mučki napadnut. Pošto je valjda želeo da položi cvet, oni su želeli da ga ubiju i da ga linčuju. I dan danas to ostaje jedini napad na nekog stranog zvaničnika koji ni na koji način nije kažnjen", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je decenijama, lažima i surovom medijskom mašinerijom stvaran narativ po kome su Srbi uvek krivi za sve, pa je samim tim dozvoljeno napadati Srbe, pa čak i srpskog predsednika Vlade.

"Kad Srbi nešto kažu, kad se Srbi drznu makar da iznesu svoje mišljenje, onda je to odmah jeres", rekla je Brnabić.

Predsednica Skupštine Srbije je istakla da to ne govori bez razloga, već zbog toga što je, kako je rekla, izuzetno važno da se baš danas i u ovo vreme napravi razlika između onih koji žele da odaju poštovanje i pokažu pijetet i onih koje je iskreno baš briga i za poštovanje i za pijetet, već samo žele da dalje raspiruju mržnju.

"Oni koji sponzorišu ovu rezoluciju u Ujedinjenim nacijama, ne traže ni žaljenja, ni pokazivanja pijeteta za počinjene ratne zločine. Oni traže najtežu diskvalifikaciju, i moralnu i pravnu, za celokupan srpski narod. Eto, protiv toga se borimo", poručila je Brnabić.

Dodala je da lažu kada tvrde da rezolucija nije uperena ni protiv koga, jer je uperena protiv srpskog naroda.

"A ova naša borba, to je i borba za mir na Balkanu, da nastavimo da dajemo priliku, prostor za stabilnost, razumevanje, međusobno uvažavanje. I ja zbog toga danas osećam još veći ponos što dolazim iz Srbije. Iz Srbije koja je otvoreno i neskriveno rekla da će se suprotstaviti takvim aktima u Ujedinjenim nacijama", rekla je Brnabić.

Ona je poručila da će se Srbija boriti za istinu i pravdu i da to neće raditi u tajnosti.

"Mi se ne krijemo. Borimo se. Dajemo sve od sebe i ulažemo zaista nadljudske napore. Predsednik Vučić se u poslednjih nekoliko dana čuo sa desetinama šefova država i vlada, sa ekspertima, analitičarima, sa svakim ko može da razume i da pomogne", rekla je Brnabić.

Brnabić je poručila i da borba Srbije u UN neće biti uzaludna i da će mnoge iznenaditi.

"Videćete da neće većina zemalja članica UN eksplicitno podržati ovu rezoluciju. Neće imati eksplicitnu većinu, koliko god se trudili da način glasanja bude podmukao i nefer. Svakako dan nakon usvajanja ove rezolucije, ukoliko je budu usvojili, mi ćemo istaći našu zastavu, mi ćemo istaći našu srpsku trobojku. I pokazaćemo i ovoga puta duh prkosa i ponosa. A kada imate takav duh, takvu ljubav, takvu želju, onda ne možete, a da ne pobedite", poručila je Brnabić i dodala da će Srbija biti uz Republiku Srpsku dok je sveta i veka.