20. april 2024 16:48

Borut Pahor ponovio želju da postane EU izaslanik za dijalog Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borut Pahor ponovio želju da postane EU izaslanik za dijalog Beograda i Prištine

Foto: HINA/ADMIR BULJUBAŠIĆ

LJUBLJANA - Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor danas je, na kraju međunarodne konferencije o Zapadnom Balkanu u EU, ponovio i da želi da se kandiduje za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

On je tokom razgovora s medijima upozorio da su pregovori zastali, a kako tvrdi, bez nastavka dijaloga neće biti moguće obezbediti sigurnu budućnost Srbije i KiM.

Pahor je na dvodnevnoj konferenciji Prijatelji Zapadnog Balkana saopštio da se u regionu smanjuje optimizam u pogledu proširenja EU, prenosi RTV Slovenija.

''Na konferenciji su uočene ogromne razlike u stavovima o nekim suštinskim pitanjima u vezi sa prostorom Zapadnog Balkana. Posebno me je iznenadila promena da danas postoji više vere u proces proširenja u Evropskoj uniji nego u zemljama Zapadnog Balkana“, istakao je osnivač Instituta prijatelja Zapadnog Balkana na konferenciji za novinare.

On je istakao da je u poslednjih 20 godina u zemljama Zapadnog Balkana izgubljeno poverenje u proces proširenja, a kako smatra, mnogi ne veruju da će EU i zemlje regiona biti spremne za proširenje do 2030.

''Ove prepreke će morati da se prevaziđu“, naglasio je Pahor.

Međunarodnu konferenciju organizovao je Institut prijatelja Zapadnog Balkana, 28 govornika iz 19 zemalja, uključujući mnoge visoke diplomate, bivše predsednice i premijere, razgovaralo se u petak i danas o proširenju EU i mnogim izazovima u regionu.