22. april 2024 10:00

Marko Blažić: Najave odvajanja Republike Srpske oslikavaju koliko bi Rezolucija produbila odnose u BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Blažić: Najave odvajanja Republike Srpske oslikavaju koliko bi Rezolucija produbila odnose u BiH

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da izjave političara iz Republike Srpske i najave da bi eventualno moglo da dođe do odvajanja RS najbolje oslikavaju koliko bi usvajanje Rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN usložnilo i produbilo ionako krhke odnose u Bosni i Hercegovini.

"Da li je to možda želja i cilj političkog zapada, ostaje nam da vidimo, ali pre svega se nadamo da rezolucija uopšte i neće biti usvojena", rekao je on za Tanjug.

Blažić je naglasio da je izuzetno problematično sve što se dešava u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici zato što i nakon poraza 2015. godine kada je Rusija stavila veto na rezoluciju koju je podnela Velika Britanija, i dalje postoji želja da se stavi žig genocida celom srpskom narodu i RS.

Kako je naveo, eventualnim usvajanjem ove rezolucije republika Srpska bi se tretirala kao genocidna tvorevina koja treba da se ukine i dodaje da će strateški akcioni plan srpske diplomatije biti da se na sam dan usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN podnese zahtev da sednica bude odložena.

"Nije 30 godina zločina u Srebrenici, već 29, i to je jedan argument da se odloži za narednu godinu da mi dobijemo još prostora. Eventualno i neke geopolitičke promene, izbori u Americi, izbori za EP mogu da promene te okolnosti da bude mnogo povoljnija situacija naredne godine, nego ove", ocenio je on.

Napomenuo je da se za usvajanje ove rezolucije krše procedure jer je umesto dvotrećinske većine dovoljna prosta većina, i dodao da iako se uzdržani glas ne računa, za Srbiju bi bila pobeda da neku državu koja bi glasala "za" stavi da bude neutralna.

Blažić kaže da iako se na dnevnom niovu vrši diplomatksa borba, sednica Saveta bezbednosti UN posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, koja se održava danas u Njujorku, će svakako biti iskorištena kao prilika da Srbija lobira protiv Rezolucije o Srebrenici.

"Vidimo da je formiran štab u Njujorku koji se aktivno bavi time, predsednik Aleksandar Vučić će imati nebrojena stastanaka sa ambasadorima zemalja stalnih članica Generalne skupštine UN. Vidimo da će biti odbijen amandman u vezi Gaze koji je podnela Rusija, to će motivisati islamski svet da glasa protiv te same rezolucije, zašto niste uvrstili i Gazu u tu rezoluciju koju ste podneli", istakao je on.