3. maj 2024 09:16

Nenad Stevandić: BiH je na stranputici, pred njom su dva puta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Stevandić: BiH je na stranputici, pred njom su dva puta

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Bosna i Hercegovina je na stranputici koja ima dve varijante - da ode u provaliju ili da se vrati na normalan put, poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je otežavajućim ocenio to što bošnjački političari, odnosno stranke "trojke" nemaju vlastiti politički autoritet, nego ga temelje na uticaju mentora iz OHR-a i američke Ambasade.

"Budući da ne raspolažu vlastitom snagom, oni ne mogu da se drže dogovora. Da smo se držali dogovora BiH bi već bila dva-tri koraka iznad evropskih integracija od kojih je trenutno. Bila bi oslobođena mentorstva, tutorstva, dok bi kancelarija visokog predstavnika bila ugašena, a BiH bi bila ono što piše u Dejtonu", kaže Stevandić.

Govoreći o tome da li Republika Srpska može da izdrži napade koji stižu sa raznih strana, Stevandić je naglasio da nije pitanje da li može, nego da li hoće.

"Mi, koji smo u sadašnjoj vladajućoj garnituri, želimo da ljudi shvate da hoćemo, jer možemo samo ako hoćemo. Ako nećemo, ne možemo ništa. To nećemo je više vezano za kalkulantski odnos pojedinih kolega iz opozicije, koji uvek imaju potrebu da pošalju poruku stranim mentorima da nisu sto odsto saglasni sa stremljenjima Republike Srpske", naveo je Stevandić u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, u toj borbi Narodna skupština trenutno nosi najveći teret.

"Najteži zakoni koji su usvajani bili su zakoni čiji su predlagači bili narodni poslanici. I kada je reč o Izbornom zakonu, ali i o referendumu tako da je trenutno uloga Narodne skupštine nemerljiva", kaže Stevandić.

Istakao je da je parlament trenutno kičma koja nosi politiku Republike Srpske i ta koja čuva predsednika Republike Milorada Dodika da ne bude izdvojen i uništavan kao samostalna meta.

Nada se da će, kako kaže, biti "dovoljno pameti u Federaciji BiH" da se usvoji izborni zakon koji će derogirati intervencionizam Kristijana Šmita.

"Onda bismo seli zajedno i videli na koji način ćemo izbalansirati odnos tog zakona sa Izbornim zakonom Republike Srpske. Ukoliko toga ne bude, Izborni zakon Republike Srpske je naš osigurač da sami sprovodimo izbore", naveo je Stevandić.

Kada je reč o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici, Stevandić je naglasio da je ona rezultat prihvatanja kolonijalne uprave od strane Bošnjaka i da će dovesti samo do podela i napetosti u BiH.

Komentarišući ponašanje SAD u BiH i poslednje sankcije zvaničnicima Republike Srpske, Stevandić je naveo da su SAD stub demokratije za unutrašnja pitanja, dok je spolja to geopolitički hegemon koji vodi kolonijalnu politiku najsurovijeg tipa koja je izazvala ratove u kojima su poginuli milioni ljudi.