17. april 2024 23:28

Fudbaleri Salcburga poslednji predstavnik Evrope na Svetskom klupskom prvenstvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fudbaleri Salcburga poslednji predstavnik Evrope na Svetskom klupskom prvenstvu

Foto: Shutterstock.com/Gelner Tivadar, ilustracija

SALCBURG - Fudbaleri Salcburga poslednji su, 12. predstavnik Evrope na Svetskom klupskom prvenstvu koje će se održati leta 2025. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je danas Svetska fudbalska federacija (FIFA) na zvaničnom sajtu.

Šampion Austrije se plasirao na SP klubova zahvaljujući plasmanu na četvorogodišnjoj UEFA rang listi. Salcburg je zvanično postao učesnik SP posle eliminacije Arsenala od Bajerna u četvrtfinalu Lige šampiona.

Svetsko klupsko prvenstvo će se prvi put u novom formatu, sa 32 kluba, održati sledeće godine u SAD od 15. juna do 13. jula.

Za sad su poznata 24 kluba učesnika SP, preostalo je još osam mesta. Poznata su imena svih 12 klubova koji će predstavljati Evropu. Pre Salcburga plasman na SP klubova obezbedili su Real i Atletiko (Španija), Mančester Siti i Čelsi (Engleska), Bajern i Borusija iz Dortmunda (Nemačka), Pari Sen Žermen (Francuska), Inter i Juventus (Italija), i Porto i Benfika (Portugal).

Aziju će predstavljati japanska Urava, saudijski Al Hilal i južnokorejski Ulsan. Iz Južne Amerike za sad su plasman obezbedili brazilski klubovi Palmeiras, Flamengo i Fluminense.

Iz Severne i Centralne Amerike (KONKAKAF zona) na SP će igrati meksički klubovi Monterej i Leon i američki Sijetl. Egipatski Al Ahli i marokanski Vidad su predstavnici Afrike. Okeaniju će u Americi predstavljati novozelandski Oklend Siti.

Preostalih osam mesta zauzeće tri kluba iz Južne Amerike, dva iz Afrike i po jedan iz Azije, Severne i Centralne Amerike (KONKAKAF zona) i jedan iz Sjedinjenih Američkih Država.