20. april 2024 12:20

U Beogradu večeras počinje Svetsko prvenstvo srednjoškolaca u odbojci

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu večeras počinje Svetsko prvenstvo srednjoškolaca u odbojci

Foto: Savez za školski sport Srbije

BEOGRAD - U Beogradu večeras počinje Svetsko prvenstvo srednjoškolaca u odbojci na kojem će učestvovati 29 zemalja, saopšteno je iz Saveza za školski sport Srbije.

SP u odbojci organizuje Savez za školski sport Srbije, uz partnerstvo sa Svetskom federacijom za školski sport (ISF), kao i uz podršku Ministarstva za sport i Gradskog sekretarijata za sport i omladinu.

Svečano otvaranje je zakazano za večeras od 19.30 časova na Kalemegdanu.

"Od juče dečaci i devojčice iz 29 država pristižu u Beograd. Zaista je lepo videti nasmejana lica mladih, kako na aerodromu, tako i po dolasku u hotele. Pre osam godina smo takođe organizovali SP u odbojci za ovaj uzrast školaraca i tada smo imali rekordan broj učesnika. Sada nastavljamo da pišemo istoriju i imamo preko 900 učesnika, što govori da deca iz celog sveta vole da dođu u Srbiju na ovakve i slične događaje", rekao je predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković.

"Posebno bi se zahvalio na saradnji Bezbednosno informativnoj agenciji, Ministarstvu sporta, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu sporta i Gradu Beogradu, bez kojih ne bi uspeli da ugostimo sve učesnike i napravimo spektakl", istakao je Tanasković.

Učesnici SP u konkurenciji devojaka biće: Srbija, Turska, Meksiko, Norveška, Kineski Tajpeh, Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Gruzija, Uganda, Kipar, Holandija, Kzahstan, Grčka, Danska, Republika Srpska, Čile, Luksemburg, Saudijska Arabija, Bugarska, Belgija, Crna Gora, Kina, Austrija.

U muškoj konkurenciji na SP učestvovaće: Srbija, Francuska, Danska, Meksiko, Kina, Saudijska Arabija, Holandija, Italija, Austrija, Crna Gora, Luksemburg, Nemačka, Iran, Uganda, Belgija, Bugarska, Gruzija, Turska, Čile, Libija, Kineski Tajpeh, Kipar, Bangladeš, Grčka, Češka, Bahrein.

"U Beograd je stigao i predsednik ISF Loren Petrinka i svi članovi borda ISF, koji će na sastanku u Beogradu definisali strategiju rada u narednim godinama. Takmičenja će se igrati u sedam hala. Uz mečeve, mladi će imati priliku da predstave svoje zemlje, na 'Večeri nacija', da se druže i upoznaju. Ulaz na sve utakmice je besplatan. Takođe će moći da prisustvuju Evropskom prvenstvu u boksu, kao i Danima porodice na Trgu Republike", saopštili su organizatori.