3. maj 2023 17:26

Dušan Ilić: Vlasnik, odnosno otac maloletnika je bio u obavezi da čuva pištolj na bezbednom mestu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Ilić: Vlasnik, odnosno otac maloletnika je bio u obavezi da čuva pištolj na bezbednom mestu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Član Nacionalne asocijacije za oružje Srbije Dušan Ilić smatra da se slučajevi kao što je jutrošnja pucnjava u Osnovnoj školi " Vladislav Ribnikar" ne mogu rešiti zakonom, već je u pitanju sociološki i društveni problem.

"Ovakvi problemi se ne rešavaju zakonom, ovo je društveni problem, ovo je sociološki problem, treba videti šta se to dešava u obrazovanju, šta se to dešava u našem društvu, kako je to moguće da neki rijaliti progremi direktno prenose tuču i tako dalje", izjavio je Ilić za Tanjug.

Ilić kaže da je maloletnik koji je pucao u osnovnoj školi " Vladislav Ribnikar", spletom okolnosti došao do oružja, čiji je vlasnik, odnosno otac maloletnika, bio u obavezi da čuva pištolj na bezbednom mestu.

"U ovom slučaju neko je zatajio, verovatno otac, koji je vlasnik pištolja, zatajio je ovaj momak, odnosno dete je došlo do šifre ili ključa, otvorilo u sefu, uzelo oružje i uradilo to što je uradilo", izjavio je Ilić.

 

Ilić je naveo da je neophodno utvrditi i dobro ispitati uzroke ovakvog događaja, kako bi se sprečile slične tragedije u budućnosti.

Na pitanje da li su potrebne strožije kontrole oružja, Ilić je ocenio da Srbija ima dobru kontrolu vlasnika oružja, strog zakon i dodao da je zakonom uveden obavezni lekarski pregled za vlasnike legalno registrovanih oružja.

Sagovornik Tanjuga je naveo da smo kao društvo dozvolili da se formiraju negativni modeli, koji se predstavljaju kao pozvitivni.

"Što je gore, to je bolje, ako je neko agresivan, ako se ponaša mangupski, on je kao neki idol. To ne sme da bude, to moramo da rešavamo na jedan ozbiljan način", rekao je Ilić.

Na pitanje koliko trenutno ima vlasnika oružja u Srbiji, Ilić je rekao da su njegove procene oko 550 hiljada vlasnika među kojima su fizička, pravna lica, kao i agencija za obezbeđenje streljačkih klubova.

"U odnosu na broj stanovnika to nije uopšte mnogo, to je šest i po, sedam posto svega građana je naoružano. Ovde samo pričamo o legalnom, nelegalno oružje je teško izračunati, u kriminalistici to se zove tamna brojka", rekao je Ilić.

On je dodao da se ne za tačna brojka nelegalnog odručja kao i da je veliki broj komada oružja posle ratnih dešavanja na području SFRJ i Srbije stavljem pod kontrolu.

"Kada već pričamo o brojkama, ovih 550 hiljada vlasnika oružja poseduju oko 800 hiljada komada oružja, što je opet 11 cevi na 100 stanovnika, a čuli smo malopre podatak da recimo u Americi postoji 120 cevi na 100 stanovnika", zaključio je Ilić.