22. maj 2023 21:57

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar": Moja ćerka je jutros bila u školi; Pašić: Deca treba da idu u školu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar": Moja ćerka je jutros bila u školi; Pašić: Deca treba da idu u školu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević rekao je danas da je njegova ćerka jutros bila u školi, kao i da je dan, prema njenim rečima, protekao dobro.

"Bilo im je interesantnije nego prošle nedelje. Velika većina dece je išla u školu od prvog dana kada je pokrenut povratak. Iz dana u dan se taj broj povećavao", rekao je Đorđević za RTS.

On je dodao da su časovi trajali 30 minuta, da je danas prvi put nakon tragedije uvedeno školsko zvono, kao i da je prvi put tema razgovora sa nastavnicima prešla sa ljudskih i građanskih tema na tematiku nastave, ali bez ispitivanja i uz prilagođavanje trenutnom senzibilitetu i osećanjima dece.

Naveo je da je od prvog dana oko dve trećine učenika dolazilo u školu, a da je u ovom trenutku skoro 900 dece uključeno u rad škole.

"Tri odeljenja su na nastavi u prirodi i imamo jednu manju grupu dece koja je na organizovanim aktivnostima van škole. Mislim na neke posete muzejima, Francuskom kulturnom centru i sličnim ustanovama", objasnio je Đorđević.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić je istakao da struka smatra da deca treba da se vrate u školu, da budu zajedno i da zajedno prođu kroz fazu žalovanja.

"Tako je lakše da se podnesu sve faze kroz koje prolaze", rekao je Pašić za RTS.

Istakao je da se ne koristi učionica u kojoj su učenici ubijeni, kao i da je obezbeđena školska biblioteka i sve što je neophodno za nastavu.

On je napomenuo da se sa roditeljima razgovaralo i o opciji da se učenici izmeste u tri obližnje škole, ali da većini to nije odgovaralo.

"Većina roditelja je rekla da im odgovara da deca dolaze u sredinu koju poznaju, gde će taj prostor da promene, da prilagode. Pričaćemo sa roditeljima o samoj rekonstrukciji i daljim fazama koje su u planu", kaže Pašić.

Naglasio je da je važno mišljenje roditelja dece koja su stradala i da će biti uvaženo prilikom rekonstrukcije škole.

On je dodao da je prosvetna inspekcija započela vanredni nadzor u školi, ali da je rano govoriti o nalazima inspekcije.

Pašić je rekao da su zaposleni preduzeli sve aktivnosti u vezi sa organizacijom prostora i boravka timova koji pomažu deci i zaposlenima.

"U svakom slučaju, gledao se interes dece, roditelja i zaposlenih", naglasio je Pašić i naveo da je legitimno mišljenje roditelja koji ne žele da se deca vrate u OŠ "Vladislav Ribnikar" i da svako ima pravo da iznese ono što misli i oseća.