14. jul 2023 14:22

Ambasador Pjer Košar položio venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Pjer Košar položio venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar položio je danas venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, povodom obeležavanja nacionalnog praznika Republike Francuske.

Ambasador Košar izjavio je da je prijateljstvo između Srbije i Francuske prijateljstvo dveju zemalja koje su snažno vezane za svoju nezavisnost, ali i sposobne da se udružuju kako bi zajedno branile vrednosti koje dele onda kada su te vrednosti ugrožene. 

 

"Beograd je jedan od retkih stranih gradova koji je odlikovan Legijom časti zato što je bio jedan od prvih i najslavnijih žrtava Velikog rata, čije stanovništvo, uprkos bombardovanju i neprijateljskoj okupaciji, nije prestajalo da pokazuje nepokolebljivu hrabrost i bio je veličanstven simbol otpora i pobede herojske nacije", rekao je Košar. 

Istakao je da današnja ceremonija predstavlja ukazivanje časti onima koji se svakodnevno zalažu za razvoj i širenje prijateljstva između Srbije i Francuske, a koje je oličeno u sve bližim političkim, ekonomskim, kulturnim i akademskim odnosima.

Posle obraćanja ambasadora Francuske intonirane su nacionalne himne Francuske i Srbije, nakon čega je položen venac pred Spomenikom zahvalnosti Francuskoj.

Događaju su prisustvovali i državni sekretar Ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Pajkić, član Gradskog veća Vuk Mirčetić, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i udruženja građana.

Mirčetić je istakao da Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu budi sećanja na dugogodišnje prijateljstvo Srbije i Francuske.

"To prijateljstvo se pokazalo kao neraskidivo u brojnim teškim trenucima za našu državu. Sada su odnosi podignuti na nivo strateške saradnje, posebno zahvaljujući ličnim zalaganjima predsednika Vučića i Makrona. Za Francusku je važan 14. jul, kada se obeležava nacionalni praznik, a našim dragim prijateljima želim srećan današnji praznik", poručio je Mirčetić.