2. februar 2024 13:36

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da ne voze pod dejstvom alkohola

Izvor: TANJUG

podeli vest

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da ne voze pod dejstvom alkohola

Foto: Shutterstock.com/Zivica Kerkez, ilustracija

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas na sve vozače da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola kao i da poštuju saobraćajne propise.

Budući da predstoji vikend, iz Agencije navode da je neophodno podsećanje da konzumiranje alkohola, čak i u malim količinama, povećava rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama, kako za vozače tako i za pešake.

Alkohol utiče na mnoge procese koji se odvijaju u organizmu i na taj način umanjuje vozačku sposobnost, a svaka čašica dodatno produžava vreme reagovanja, smanjuje koncentraciju i slabi koordinaciju, utiče na pospanost i preciznost pokreta, utiče na promenu svesti i pravilno donošenje odluka, smanjuje oštrinu vida, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da alkohol utiče i na promenu ponašanja: slabi rasuđivanje, izaziva rizično ponašanje, što može uticati na pogrešno donošenje odluka.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja objašnjavaju da vozač koji u organizmu nema prisustva alkohola ima vreme reagovanja od jedne sekunde, dok kada je u stanju umerene i teške alkoholisanosti njegovo vreme reagovanja od jedne sekunde se značajno povećava za 3 ili više puta.

Navode i da vozači koji su pod dejstvom alkohola imaju mnogo veći rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama od vozača koji nisu konzumirali alkohol i ovaj rizik ubrzano raste sa porastom koncentracije alkohola u krvi, a alkohol je jedan od najčešće evidentiranih faktora nastanka saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim licima.

Istraživanja pokazuju da je u Srbiji kod oko 15 odsto nastradalih vozača (kod skoro svakog sedmog) prisutan alkohol u krvi.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja iz 2022. godine, u Srbiji prosečno 0,52 odsto vozača u saobraćajnom toku upravlja vozilom pod dejstvom alkohola.

To znači da "svaki 192. vozač u saobraćajnom toku vozi pod uticajem alkohola" ili još konkretnije "kao da u proseku svakog dana preko Gazele pređe skoro 800 vozača koji voze pod uticajem alkohola", uzimajući u obzir prosečan broj vozila koji u toku dana pređe Gazelu.

Dodaju da su prošle godi učestvovali u istraživanju koje je sprovedeno na pet kontinenata i u kome je učestvovalo 39 država.

Kako navode, jedan od prvih rezultata ovog istraživanja je pokazalo da u Srbiji postoji veća verovatnoća kontrole od strane policije, u odnosu na većinu drugih države u Evropi.

Recimo, 27 odsto vozača (svaki četvrti) u Srbiji kaže da je velika verovatnoća da će ga policija kontrolisati na prisustvo alkohola u organizmu, dok je prosek za 22 države Evrope 18,2 odsto, a takođe, ispitanici u Srbiji u većoj meri podržavaju zakonske mere i prinudu (tabela u prilogu), nego većina ispitanika u Evropi, posebno kada se radi o vožnji pod uticajem alkohola, dodaje se u saopštenju.