1. mart 2024 19:33

MUP: Identifikovan 12-godišnjak koji je slao dojave o bombama školama i aerodromu

Izvor: TANJUG

podeli vest

MUP: Identifikovan 12-godišnjak koji je slao dojave o bombama školama i aerodromu

Foto: shutterstock.com/ToskanaINC, ilustracija

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijskim službenicima Policijske uprave za grad Beograd, Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije identifikovali su 12-ogodišnjaka koji je slao dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama na beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ i u više škola u Srbiji.

Kako je saopšteno iz MUP-a, policija je u Beogradu izvršila pretres stana i drugih prostorija koje koristi 12-godišnjak povodom većeg broja pretnji o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, upućenih danas i juče Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, OŠ „14. oktobar“ u Loznici, Srednjoj školi u Kladovu, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i OŠ „Vladimir Rolović“, Gimnaziji „Patrijarh Pavle“ i OŠ „14. oktobar“ u Beogradu.

Utvrđeno da je dečak putem servisa elektronske pošte slao poruke preteće sadržine, čime je ugrozio bezbednost većeg broja dece i građana u Srbiji, kao i funkcionisanje beogradskog aerodroma.

Prilikom pretresa su pronađeni i dokazi o slanju većeg broja pretnji.

U saopštenju se navodi da će, s obzirom na činjenicu da je izvršilac dete mlađe od 14 godina koje po zakonu nema krivičnu odgovornost, protiv roditelja biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Ranije danas primljene su dojave o postavljenim bombama u dva aviona na Aerodromu "Nikola Tesla", dok su sinoć kompanije Air Montenegro i Wizz Air saopštile da su piloti na njihovim letovima dobili dojave o postavljenim bombama, zbog čega su svi putnici i članovi posade evakuisani.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" ponovo je otvoren za saobraćaj oko 22.30, nakon što je privremeno bio zatvoren zbog dojava o bombi za koje se ispostavilo da su bile lažne.