17. mart 2024 21:58

U Sava centru obeležen početak rada Fondacije "Angelina", u znak sećanja na žrtve u Ribnikaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Sava centru obeležen početak rada Fondacije "Angelina", u znak sećanja na žrtve u Ribnikaru

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Početak rada Fondacije "Angelina", osnovane u znak sećanja na tragično nastradalu devojčicu Angelinu Aćimović, kao i na sve žrtve nastradale 3. i 4. maja 2023. godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Duboni i Malom Orašju, obeležen je danas u Centru "Sava"' u Beogradu.

Takođe, prikazano je i 16 haljina najpoznatijih domaćih modnih dizajnera rađenih po skicama Angeline Aćimović, kao i dve haljine prestižne francuske modne kuće Kristijan Dior, specijalno kreirane za ovu priliku u znak podrške porodici.

Aktivnosti fondacije biće usmerene na čuvanje sećanja na žrtve, kao i prevenciju takvih tragedija u budućnosti kroz upoznavanje dece, roditelja i nastavnika sa opasnostima koje nose internet i društvene mreže.

Marija Aćimović, Angelinina sestra, istakla je da je obaveza svih nas da tražimo odgovore i rešenja koja će nam pomoći da sprečimo da se tragedije poput onih u OŠ "Vladislav Ribnikar" i okolini Mladenovca ne ponove.

"Ideja nam je da osim negovanja sećanja, organuzejemo i razne vrste aktivnosti, predavanja, radionice, sportske događaje, školske projekte, sa ciljem da deci i odraslima skrenemo pažnju na destruktivni uticaj pojedinih sadržaja na društvenim mrežama i igricama i da ih naučimo da prepoznaju i zaštite sebe i druge", ukazala je Aćimović.

Dodala je da će haljine koje je dizajnirala nastradala Angelina Aćimović, biti prikazane i na "Nedelji mode" u Beogradu.

Modni dizajner Igor Todorović, koji je govorio u ime svih kreatora haljina, naveo je da cilj okupljanja bio ostvarivanje ideje i oživljavanje Angelininih crteža.

"Citiraću Antoana de Senta Egziperia, koji je u svojoj knjizi 'Mali princ' o inspiraciji napisao da se samo srcem dobro vidi, suština se očima ne može sagledati. Otuda slobodan sam da kažem da smo haljine radili srcem, jer samo smo tako mogli da ih na pravi način pretvorimo u stvarnost", naveo je Todorovoić.

Na svečanosti je pušten i film posvećen Angelini, koji je priredio reditelj Miroslav Terzić, a pijanista Stefan Đoković izveo je kompoziciju dečaka stradalog tokom nesreće Andrije Cikića pod nazivom "Emocije".