23. mart 2024 12:03

Meteorolog Nedeljko Todorović: Nastaviće se toplo vreme, povremeno moguć jutarnji mraz

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meteorolog Nedeljko Todorović: Nastaviće se toplo vreme, povremeno moguć jutarnji mraz

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je danas da će se topli period u zemlji nastaviti, sa najavljenom prosečnom temperaturom za april od 11 stepeni celzijusa.

"Nastaviće se topli period posle blage zime, s tim da će u toplijim i sunčanijim danima, i kada dune južni vetar temperature biti dosta iznad proseka. Dani zahlađenja koji bi došli, od sutra ili početkom naredne nedelje, temperatura bi pala na prosečne ili malo ispod prosečne vrednosti", rekao je Todorović za Tanjug.

Mart će završiti natprosečno toplo, dodaje, a to će se nastaviti i u aprilu.

"Ako gledamo srednju mesečnu temperaturu to je oko 11 stepeni za april. Biće i više od dvadesetak stepeni, a najava da će biti i 25 stepeni je moguća. Sutra sledi nagla promena vremena posebno u Vojvodini u jutarnjim časovima biće dosta svežije nego danas", rekao je Todorović.

Pored kiše, ističe Todorović, sutra je u toku noći moguć i sneg u planinskim predelima iznad 1.000 metara.

"To je brzi prodor hladnog vazduha. U utorak 26. marta moguća je pojava mraza u jutarnjim časovima i to je važno naglasiti za voćare, zbog udarnih dana pojave popoljaka, tu je veliki rizik", rekao je Todorović.

Kada je reč o maju mesecu, Todorović je rekao da je rano za precizne prognoze, ali očekujući skok temperatura poslednjih dana aprila, verovatno će i sam početak maja biti topao.

"Daleko je za ozbiljnu prognozu, ali gledajući ritam prethodnih meseci i raspodelu cirkulacije iznad Evrope nastalo bi relativno toplo vreme, sem kratkotrajnih zahlađenja. Temperatura dalje raste, kalendar čini svoje, svaki sledeći prodor toplog vazduha doneće sve veće temperature", rekao je Todorović.